Başbakan'ın Kara Kıta milyarderi kızı

Forbes dergisinin "Afrika'dan çıkan ilk milyarder kadın" olarak tanımladığı Angola Devlet Başkanı'nın kızı Isabel Dos Santos'un malvarlığı bir milyar doları geçiyor

Başbakan'ın Kara Kıta milyarderi kızı
Başbakan'ın Kara Kıta milyarderi kızı
GİRİŞ 04.02.2013 08:28 GÜNCELLEME 04.02.2013 08:28

Fotoğraftaki Avrupai görüntülü siyahi kadına baktığınızda ağzınızdan çıkan sadece "Güzel bir kadın" sözü olabilir. Ancak Isabel Dos Santos güzel olmakla birlikte, zengin de...

Sabah'tan Şule Güner'in haberine göre Hem de çok zengin. Her yıl dünyadaki zenginleri listeleyen Amerikan Forbes dergisi, onu "Afrika'dan çıkan ilk milyarder kadın" ilan etti.

Angola Devlet Başkanı Jose Eduardo Dos Santos'un kızı olan 40 yaşındaki Isabel Dos Santos, ülkesinde kimilerine göre "prenses", kimilerine göre "Afrikalı kadınların rol modeli", kimilerine göreyse adalet sisteminin işlemediği fakir ülkenin şanslı kızı.

İLK İKİ İŞİNDE BAŞARISIZ

Angola... Bu ülke hakkında pek bilginiz olmaması doğal. Isabel Dos Santos'un yaşam hikâyesindeki gizli kodları anlamak için önce Angola'yı tanımak gerekiyor. Afrika'nın güneyindeki ülke, eski bir Portekiz sömürgesi. Dos Santos soyadının kaynağı veya Angolalıların Portekiz ile ticari-ekonomik-kültürel bağlarının sağlam olmasının nedeni bu. 16'ncı yüzyıldan bu yana başka Batılı medeniyetlerin altında kalan pek çok Güney Afrika ülkesi gibi, maden ve petrol bakımından oldukça zengin.

Bağımsızlığını kazandığı 1975'ten 2002'ye kadar iç savaş yaşayan bir ülke düşünün... Angola 10 yıldır gözünü açabilmiş mütevazı bir ülke anlayacağınız. İşte bu yüzden iş savaşın yaşandığı yıllarda, babası annesinden ayrılınca Isabel'i 1979'da eğitim için Londra'ya göndermiş.

Isabel Dos Santos, King's College'da elektrik mühendisliği ve işletme eğitimi almış. 1997'de 24 yaşında Angola'ya gelir gelmez başkent Luanda'da Miami Beach isimli bir restoran açmış. Restoran o kadar kötü yönetiliyormuş ki sipariş edilen yemek iki saat sonra geliyormuş.

Isabel Dos Santos, daha sonra çöp toplama işine girmiş. Ama bu iş de bir yere varmamış. Malvarlığını bu iki başarısız yatırımdan kazanmış değil takdir edersiniz ki... Bir televizyon kanalı dahil, birkaç Portekiz firmasındaki ve bir Angola bankasındaki hisseleri, onu bu yıl Forbes'in listesine soktu. Portekiz medya devi Zon'daki 385 milyon dolarlık, Portekiz bankası Banco BPI'daki 465 milyon dolarlık, Angola Bankası BIC'de ise 160 milyon dolarlık malvarlığı 1 milyar dolar eşiğini geçmesini sağladı. Angola Telekom şirketi Unitel'in de yüzde 25'ine sahip olduğu söyleniyor.

Angolalı gazeteci Rafael Marques de Morais, babasının Isabel'e "iş transferi yaptığını" ileri sürüyor. Ama bu iddialar tabii kanıtlanmış değil. Isabel Dos Santos, gazeteci de Morais ve halk tarafından "çok mütevazı ve iyi yürekli bir insan olarak tanımlanıyor. Ancak kendisini, özel yaşamını ve yatırımlarını medyayla paylaşmayı tercih eden bir kadın değil.

Halk tarafından sevilmesine karşın, ülkenin yüzde 40'nın açlık sınırında yaşadığı, sıradan bir Angolalının günde 2 dolara geçindiği bir ülkede, eleştirilerden kurtulamıyor. Amerika'daki Johns Hopkins Üniversitesi Afrika Bölümü uzmanı Peter Lewis bunun nedeninin gayet "şeffaf" olduğu görüşünde: "Angola, 2012 Uluslararası Yolsuzluk endeksinde 174 ülke arasında 157'nci sırada yer alıyor. Tamamen şeffaflıktan yoksun bir ülke burası."

DİLLERE DESTAN BİR DÜĞÜNLE EVLENDİ

Isabel Dos Santos 2003'te Kongolu bir sanat koleksiyoneriyle evlendi. Çiftin kilise korusu Belçika'dan, yiyecekleriyse iki uçakla Fransa'dan getirilmiş. 100 kişinin katıldığı nikâhın maliyetinin 4 milyon dolar olduğu söyleniyor. Kongolu ünlü işadamı Augustin Dokolo'nun oğlu olan eşiyle Isabel Dos Santos'un üç çocuğu var.

BABASI 1979'DAN BERİ YÖNETİMDE

Luanda'da üçüncü eşi Ana Paula ile görüntülenen 70 yaşındaki Devlet Başkanı Jose Eduardo Dos Santos, 1979'dan bu yana ülkeyi yönetiyor. Dos Santos, 1975'ten bu yana sandıktan ilk parti olarak çıkan Halkın Özgürlük Hareketi'nin başkanı.