Dünya ekonomisi sarhoş şoförün elinde!

Türkiye ekonomisine damga vuran gaz fren atışması ve otomobil benzetmesi dışarıya da sıçradı. Türkiye'den sonra dünya ekonomisi de arabaya benzetilirken sürücünün sarhoş olduğu yorumları dikkat çekiyor

Dünya ekonomisi sarhoş şoförün elinde!
Dünya ekonomisi sarhoş şoförün elinde!
GİRİŞ 04.02.2013 07:44 GÜNCELLEME 04.02.2013 07:44

Dünya ekonomisini sarhoş bir şoförün kullandığı arabaya benzeten Merrill Lynch Kuzey Amerika eski ekonomisti David Rosenberg, bazıları ekonomide istikrar ve iyileşme görürken, arabanın hala yanlış yollara sapabilme riski olduğunu belirtti.

Artık Gluskin Sheff'in baş ekonomisti olarak görev yapan Rosenberg yatırımcılarına gönderdiği raporda, piyasalarda ayı piyasasına giriş öncesi bir dönemin yaşandığını belirtirken, abartılı olan bu dönemin çok uzun süremeyeceğini dile getirdi.

Geçtiğimiz iki resesyon dönemini önceden doğru tahmin eden Rosenberg, Piyasaların yükselişe geçtiği dönemde 2009'un Mayıs ayında piyasaların yeniden ayı piyasasına döneceğini belirtmişti. Doğru öngörüleri ile piyasanın yakın takibindeki Rosenberg,  sabit getirili yatırımların bu dönemde daha doğru bir adım olacağını, güvenli ve makul fiyatlı yatırımların tercih edilmesi gerektiği konusunda uyardı.

Hisse senedi piyasalarında şimdilik eğlenceli göründüğünü hisselerin yükseldiğini belirtirken, hareketlerin abartılı olabileceğinin altını çizdi.

Bilanço döneminin iyi geçmesine rağmen hala küresel ekonomide hassasiyetin devam ettiğini, euro bölgesi için risklerin son bulmadığına buna ek olarak Japonya'nın dünya ekonomisi için yeni risk olarak oraya çıktığını belirtti. Buna ek olarak da Orta Doğu'da petrol sahalarında gerilimin yüksek olduğuna dikkat çekti.

Anemik büyümenin kendilerinin baz senaryosu olduğunu kaydeden Rosenberg, yatırımcının tahvil piyasasında kalması tavsiyesinde bulundu.  Portföyü çeşitlendirmek için sabiti getirili yatırım araçlarının araştırılmasını söyleyen başekonomist, hisse senedi tarafında çok dikkatli olunmasını ve   yüksek temettü veren şirketler dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

KAYNAK: THELİRA.COM