Mali'de tüm zenginlik yer altında

Fakir olmasına rağmen maden yönünden zengin kaynaklara sahip Mali'nin en önemli madenleri arasında altın ve uranyum bulunuyor.

Mali'de tüm zenginlik yer altında
Mali'de tüm zenginlik yer altında
GİRİŞ 29.01.2013 14:54 GÜNCELLEME 29.01.2013 15:04

Mali Maden, Enerji ve Su Bakanlığı'nın verilerine göre Mali, Afrika'nın üçüncü büyük altın üreticisi konumunda. Yıllardır altın üretimiyle bilinen ülkenin birçok bölgesinde arama faaliyetleri devam ediyor.

Mali'de halen faaliyette 7 altın madeni bulunuyor. Bunlar, güneyde Kalana ve Morila, batıda Yatela, Sadiola ve Loulo ile yakın geçmişte üretime başlayan Syama ve Tabakoto madenleri.

Mali'de ayrıca uranyum madeni arama çalışmaları da sürüyor. Aramalar, Falea bölgesindeki ölçümlerde ciddi radyometrik anormallik gösteren 150 kilometrekarelik alanda yoğunlaşıyor. Bu bölgedeki uranyum potansiyelinin 5 bin ton civarında olduğu tahmin ediliyor.

Elmas arama çalışmaları sürüyor

Ülkede aynı zamanda elmas arama çalışmaları da yürütülüyor. Son yıllarda yapılan aramalarda elmas damarlarına rastlandığı belirtiliyor.

Mali'nin aynı zamanda boksit, manganez ve demir cevheri açısından da zengin kaynaklara sahip olduğunu ifade ediliyor. Ülkenin Djidian-Kenieba, Diamou ve Bale bölgelerinde 2 milyon tondan fazla demir cevheri bulunduğu tahmin ediliyor. Bakır, mermer, alçıtaşı, kaolin, fosfat, lityum ve kaya tuzu gibi madenler yönünden de ciddi potansiyele sahip olduğu belirtiliyor.

Mali'nin önemli kaynaklarından birinin de petrol olacağı ifade ediliyor. Şu anda petrol ve gaz üretimi olmamasına rağmen 1970'lerden bu yana yapılan sismik çalışmalarda ülkede önemli petrol kaynağı olduğu yönünde bulgulara ulaşıldığı bildiriliyor.

Ülke, Sahraaltı Afrika'nın petrol ve gaz kaynaklarının Batı ülkelerine ulaştırılması için stratejik bir hat üzerinde bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL