BOJ sınırsız parasal genişlemeye gidecek!

Japonya Merkez Bankası, Abe'nin istediği gibi enflasyon hedefini yüzde 2'ye çıkardı ve deflasyonu sonlandırmak için "sınırsız" varlık alımı politikasına geçeceğini söyledi

BOJ sınırsız parasal genişlemeye gidecek!
BOJ sınırsız parasal genişlemeye gidecek!
GİRİŞ 22.01.2013 08:35 GÜNCELLEME 22.01.2013 08:35

Beklenen Japonya Merkez Bankası toplantısı bitti; JaponyaMerkez Bankası, başbakan Shinzo Abe'nin istediği gibienflasyon hedefini ikiye katlayarak yüzde 1'den yüzde 2'ye çıkardı. BOJ ayrıca 20 yıldır devam eden deflasyonu sonlandırmak için Fed gibi "açık uçlu" varlık alımı yapacağını söyledi.

Japonya Merkez Bankası Ocak 2014'ten itibaren her ay 13 trilyon yenlik varlık alımı yapacak. Varlık alımları 2 trilyon yenlik Japon hükümet tahvili ve 10 trilyon yenlik hazine kağıdını kapsayarak. BOJ daha önceden yüzde 1 enflasyon"görünür" hâle gelinceye kadar genişletmeyi sürdüreceğini söylemişti.

Japonya Başbakanı Abe'nin büyümeyi desteklemek ve yeni zayıflatmak için harekete geçmesi üzerine yatırımcılar Japonya için son 3 yılın en iyi beklentilerine sahip. Abe Nisan'da BOJBaşkanı Masaaki Shirakawa'nın yerine yeni bir isim atamaya hazırlanırken, bankanın hükümet ile daha yakın işbirliği içine girmesi ve deflasyonla mücadele konusundaki stratejik hamleleri, daha fazla parasal genişlemenin olacağının sinyalini veriyor.

BOJ'un yeni bir bölgeye doğru ilerlediğini belirten JP Morgan Securities Japan Co.'nun başekonomisti ve eski BOJ yetkilisi Masaaki Kanno, yüzde 2 enflasyonun, yakın zamanda ulaşılması güç bir hedef olduğunu, bu nedenle BOJ'un uzun bir süre genişlemeci politika uygulayacağını söyledi.

Japonya Merkez Bankası yeni enflasyon hedefine en kısa zamanda ulaşması hedefliyor. BOJ, Nisan 2014'te sonlanacak mali yılda tüketici fiyatlarının yüzde 0.9 artmasını bekliyor.

KAYNAK: AA