iPhone 5 tedarikçiyi de vurdu

Apple, iPhone 5'in satışlarının beklentilerin altında kalması nedeniyle tedarikçilerden parça alımını azalttı. iPhone'un akıllı telefondaki payı üçte bir azaldı.

iPhone 5 tedarikçiyi de vurdu
iPhone 5 tedarikçiyi de vurdu
GİRİŞ 15.01.2013 08:29 GÜNCELLEME 15.01.2013 08:29

Apple 'ın, 13 Eylül 2012'de lansmanını yaptığı iPhone 5 satış olarak beklentileri karşılamazken, hem tedarikçileri hem de hissedarları vurdu.

Wall Street Journal 'in haberine göre daha önce Sharp, Japan Display ve LG Display'den 2013'ün ilk çeyreğinde 65 milyon ekran paneli satın almayı planlayan Apple, iPhone 5'e talebin beklenenin altında kalması nedeniyle tedarikçilerinden istediği parça miktarını azalttı.

Apple'ın yeni nesil iPhone'un 'beklenenin altında kalan talep miktarı' nedeniyle, aralık ayında tedarikçilerine mesaj göndererek parça alımını azaltacağı haberine yer verildi.

Ucuz iPhone iddiası

Haberde, bazı siparişlerin 'yarı yarıya azaltıldığı' ifade edildi. Şirketin 2013'te ucuz bir iPhone modeli sunabileceği iddialarının satışların beklentinin altında kalmasında etkili olduğu öne sürülüyor. WSJ, geçen hafta içinde de Apple'ın bu yıl plastik iPhone üreteceğini öne sürmüştü.

Japonlar çare arıyor Apple'ın parça tedarikinde siparişleri azaltmasının, Japon LCD ekran üreticilerini de olumsuz etkilediği belirtildi. Japon şirketlerin, yaşanacak zararı kapatmak için yeni iş anlaşmaları aramaya başladığı öne sürüldü. Apple'ın hisseleri, iPhone 5'in piyasaya sürülmesinin ardından sert bir şekilde geriledi.

Apple hisseleri 19 Eylül'den bu yana yüzde 26 değer kaybederek 702 dolardan 520 dolara geriledi. Şirketin piyasa değeri ise 170 milyar dolarlık kayıpla 488 milyar dolara düştü. Apple hisseleri dün de açılışta yüzde 4 düştü.

Samsung atağa geçti

Akıllı telefon pazarının öncüsü olan iPhone, özellikle G.Koreli Samsung'un çıkardığı çeşitli segmentlerdeki telefonlar ve Çinli Huawei gibi bütçeye uygun akıllı cep telefonu üreten firmalar nedeniyle hâkimiyetini kaybediyor.

2011'in son çeyreğinde dünyada akıllı telefon siparişlerinin yüzde 23'ünü iPhone'lar oluşturuyordu. 2012'nin üçüncü çeyreğinde bu oran yüzde 14,6'ya düştü. Samsung'un payı ise yüzde 8,8'den yüzde 31,3'e çıktı.

KAYNAK: RADİKAL