Obama'dan ABD Kongresi'ne restini çekti

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Kongresini borçlanma tavanının yükseltilmesine yönelik bir an önce harekete geçmeye çağırarak, bu konuyu kesinlikle müzakere etmeyeceğini söyledi.

Obama'dan ABD Kongresi'ne restini çekti
Obama'dan ABD Kongresi'ne restini çekti
GİRİŞ 14.01.2013 22:15 GÜNCELLEME 14.01.2013 22:15

Obama, sürpriz bir toplantı düzenleyerek, başkanlığının birinci döneminin son resmi basın toplantısını yaptı.

Obama toplantıda en çok, önümüzdeki günlerde yönetim ile Kongre'yi en fazla karşı karşıya getirecek olan borçlanma tavanının yükseltilmesi, bütçe açığının azaltılması ve silah kontrolüyle ilgili çalışmalar hakkında konuştu.

Kongre'deki Cumhuriyetçiler, Obama'ya borç tavanını yükseltme yetkisi vermeyi, özellikle yaşlılar, fakirler ve öğrencileri etkileyecek Medicare ve Sosyal Güvenlik kurumlarında ciddi bütçe kesintileri yapılması şartına bağlamaya çalışırken Obama, bu çabalara çok sert karşılık verdi.

Obama, Kongre ile borçlanma tavanının yükseltilmesini konusunu müzakere etmeyeceğini belirterek, iki konunun ayrı ayrı ele alınması gerektiğini söyledi.

Obama, bütçe kesintileri konusunu ancak Kongre'nin kendisine borçlanma tavanıyla ilgili yetki vermesinden sonra, dengeli bir yaklaşım çerçevesinde ele alacağını bildirdi.

''(Kongre'deki Cumhuriyetçiler) Ekonominin zarara uğramaması karşılığında kefaret toplayamayacaklar'' diyen Obama, Kongre'nin borçlanma tavanının yükseltilmesi sorununu ya kendisine bu konuda yetki vererek ya da yetki vermiyorsa kendisi bir yol bularak çözmesi gerektiğini ifade etti. Obama, Kongre'nin borçlanma tavanı konusunda bir an önce karar vermeye ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Obama, Kongre'nin borçlanma tavanını yükseltmemesi halinde bunun sonuçlarının ''yıkım'' yaratacağını, ekonomiyi ciddi anlamda etkileyeceğini, gazilerin sosyal güvenlikten yararlanan yaşlı ve fakirlerin yardımlarının ödenemeyeceğini vurguladı.

Obama, ''Bu daha fazla harcamanın kabul edilmesi anlamına gelmiyor, borçlanma tavanının yükseltilmesi hesaplarımızı ödemekle ilgili, harcamayı daha fazla artırmakla değil. Bu, ülkenin, Kongre'nin zaten kabul ettiği harcamaları ödemesini imkan tanıyor. Biz, tükenmiş bir ülke değiliz'' diye konuştu.

''Onların görüşleri seçimlerde reddedildi''

Cumhuriyetçilerin borçlanma tavanının yükseltilmesini kabul etmek yerine ''federal hükümetin kapanmasını'' tercih etmelerine yönelik bir soru üzerine de Obama, bunun ekonomiye çok ciddi zarar vereceğini ifade etti. Lokantada yemek yemekten örnek veren Obama, yemeği yedikten sonra ''hesabı ödemiyorum'' demenin ahlaki ve kanuni olarak doğru olmadığına dikkati çekerek, Kongre'nin borçlanma tavanı konusundaki tutumunun da aynı anlama geldiğini belirtti.

Kongre'deki Cumhuriyetçilerin yönetimin nasıl olması gerektiğine yönelik spesifik inanışları bulunduğunu belirten Obama, halbuki onların bu görüşlerinin seçimlerde Amerikan halkı tarafından reddedildiğini söyledi.

Obama, Amerikan seçim sonuçlarına ve seçim sonuçlarında Amerikan halkı kendisine katılmasına rağmen, Cumhuriyetçilerin kendi düşünceleri etrafında gittiği yönünde eleştirilerde bulundu.

 

KAYNAK: AA