Berlin Havalimanı'nın açılışı yine ertelendi

Almanya'nın başkenti Berlin'in dördüncü havalimanı olması planlanan, Berlin-Brandenburg Uluslararası Havalimanı'nın açılışı son üç yılda dördüncü kez ertelendi.

Berlin Havalimanı'nın açılışı yine ertelendi
Berlin Havalimanı'nın açılışı yine ertelendi
GİRİŞ 08.01.2013 14:53 GÜNCELLEME 08.01.2013 14:53

Almanya'nın başkenti Berlin'in dördüncü uluslararası havalimanının inşaatı skandala dönüştü.

İnşaatı 2006 yılında başlayan "Berlin-Brandenburg Uluslararası Havalimanı"nın açılışı son üç yıl içerisinde dördüncü kez ertelendi.

Açılışın ertelenmesine gerekçe olarak, yangın güvenliği konusunda tespit edilen hatalar ve teknik eksiklikler gösteriliyor.

Açılışın dördüncü kez ertelenmesine üzerine Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit, havalimanı denetleme kurulu başkanlığından istifasını açıkladı.

Berlin eyaletindeki muhalefet partileri, Sosyal Demokrat Parti üyesi Wowereit'in belediye başkanlığı görevinden de ayrılması için baskı yapıyor.

Aradan geçen yıllarda, havalimanının 2 milyar 800 milyon avro olan maliyeti 4 milyar 300 milyon avroya yükseldi.

Şu an için bir açılış tarihi verilemiyor ancak uzmanlar havalimanının 2014 yılından önce hizmete girmesinin mümkün olmadığını ifade ediyor.

Projede yüzde 37'şer pay sahibi olan Berlin ve Brandenburg eyaletleri yönetimleri eleştirilerin hedefi haline gelmiş durumda. Federal hükümetin havalimanı projesindeki payı ise yüzde 26.

20 yıl süren tartışmaların ardından inşaatına 2006 yılında başlanan havalimanının durumu, Alman mühendislik geleneğinin de sorgulanmasına yol açmış durumda.

Berlin-Brandenburg Uluslararası Havalimanı bitirilebilirse eğer halen kullanımda olan Tegel havalimanının yerini alacak.

Tegel havalimanı 1948 yılında Sovyetler Birliği'nin Berlin'e uyguladığı ablukayı kırmak için müttefik silahlı kuvvetleri tarafından yalnızca 90 günde inşa edilmişti.

Berlin-Brandenburg Uluslararası Havalimanı'na hizmete girdiğinde Batı Berlin'in eski belediye başkanı ve eski Federal Almanya Başbakanı Willy Brandt'ın isminin verilmesi planlanıyor.