Doğalgazla çalışan santrallere vergi istisnası

Doğalgazla çalışan elektrik santrallerinde ikincil yakıt alımlarındaki ÖTV muafiyetinin süresi 7 yıl daha uzatılacak. Teklife göre, elektrik dağıtım şirketleri, ayrıştırma işlemleri sırasında ortaya çıkacak vergiden istisna olacak.

Doğalgazla çalışan santrallere vergi istisnası
Doğalgazla çalışan santrallere vergi istisnası
GİRİŞ 02.01.2013 21:32 GÜNCELLEME 02.01.2013 21:32

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Özel Tüketim Vergisi'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Tasarısı ile AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı'nın, Elektrik Piyasası Kanunu ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi ele alındı. Kabul edilen önergeyle, tasarının teklifle birleştirilmesi ve görüşmelerin teklif üzerinden yapılması kararlaştırıldı.

Komisyonda kabul edilen teklife göre, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle satış faaliyetlerini ayrı tüzel kişilikler altında yürütecek olan elektrik dağıtım şirketleri, ayrıştırma işlemleri sırasında ortaya çıkacak vergiden istisna olacak.

Fiyat eşitleme mekanizması ve ulusal tarife uygulamasının süresi 31 Aralık 2015 tarihine kadar uzatılacak. Yeni devreye girecek olan üretim tesislerine sağlanan teşvik süresi de aynı tarihe kadar devam edecek. Bakan Kurulu, her iki sürenin 5 yıla kadar daha uzatılmasında yetkili olacak.

Doğalgazla çalışan elektrik santrallerinde ikincil yakıt alımlarında, süresi 31 Aralık 2012 tarihinde dolan ÖTV muafiyeti, 7 yıl daha uzatılarak 31 Aralık 2019 tarihine kadar sürdürülecek.

KAYNAK: AA