ABD, teknik olarak 'mali uçurum'a düştü

ABD Kongresi, ''mali uçurum'' konusunda gece yarısına kadar bir anlaşma metnini onaylayamadığı için ABD teknik olarak ''mali uçuruma'' düştü.

ABD, teknik olarak 'mali uçurum'a düştü
ABD, teknik olarak 'mali uçurum'a düştü
GİRİŞ 01.01.2013 09:07 GÜNCELLEME 01.01.2013 09:29

Ülkenin ''mali uçuruma'' düşmesini önlemek için haftalardır süren mücadele sonucunda, önceki başkan George W.Bush dönemine ait kanunun süresinin dolacağı 31 Aralık gece yarısına kadar Kongre bunu önleyecek bir tasarıyı geçiremedi.

Beyaz Saray ile Senato akşam saatlerinde, orta sınıf Amerikalıların vergi kesintilerinin devamı ve işsizlik maaşlarının ödenebilmesi hususunda bir anlaşmaya vardı. Senato, şu an tasarıyı görüşüyor, ancak oylama gece yarısına yetişemedi. Bu nedenle de ABD, otomatik olarak tüm Amerikan halkına yönelik vergi artışı ve harcama esintileri devreye girmesiyle teknik olarak ''mali uçuruma'' düşmüş oldu.  

Yine de tasarının demokratların çoğunlukta olduğu Senatodan geçmesi, Temsilciler Meclisi'nin de tasarıyı görüşmek için sabah saatlerinde toplanması bekleniyor. Bugün resmi tatil olması nedeniyle ülkenin ''mali uçuruma'' düşmesinin piyasalara ve tüketicilere henüz yansımaması nedeniyle Kongre'nin bugün tasarıyı geçirmesi halinde kriz daha hafif atlatılabilecek.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner de tasarının Senato'dan geçmesi halinde, Meclisin anlaşmayı gözen geçireceğini söyledi. Boehner, Meclisin tasarıyı kabul edip etmeyeceği veya bir değişiklik önerisi bulunup bulunmayacağına dair kararı, Meclis üyeleri tasarıyı gözden geçirdikten sonra alacaklarını kaydetti. 

KAYNAK: AA