Japonya seçimlerinden Liberal Parti çıktı

Japonya, 1955'ten 2009'a kadar ülkeyi aralıksız yöneten Liberal Demokrasi Partisi'ni (LDP) tekrar dümenin başına geçirdi Ülkede bugün yapılan erken genel seçimlerde Liberal Demokrasi Partisi büyük bir zafer kazandı.

Japonya seçimlerinden Liberal Parti çıktı
Japonya seçimlerinden Liberal Parti çıktı
GİRİŞ 17.12.2012 08:46 GÜNCELLEME 17.12.2012 08:46

 Halk, 3 sene önce büyük ümitlerle iktidara getirdiği Demokrasi Partisi'ni (DP) ise cezalandırdı.

Japonya'da yapılan erken genel seçimlerde Liberal Demokratlar büyük bir zafer elde etti. Sandık çıkış anketlerine göre muhalefetteki Liberal Demokratlar'ın 480 sandalyeli mecliste 287 ile 317 arasında bir vekil sayısına ulaşması bekleniyor.

Liberal Demokratlar'ın geleneksel koalisyon ortağı Yeni Komeito'nun ise 29 ile 35 arasında vekile sahip olması öngörülüyor. Bu şekilde 1955'ten 2009'a kadar ülkeyi yöneten Liberal Demokratlar tekrar iktidara gelmiş oldu. Meclisin üst kanadında da LDP'nin üstünlüğü bulunuyor. Bu şekilde Japonya, uzun zamandır aradığı siyasi istikrara da kavuşmuş oldu.

ÖNCELİK EKONOMİ

Anketlerin yayınlanmasının ardından basının karşısına geçen LDP Genel Başkanı Şinzo Abe, önceliklerinin ekonomi olacağına işaret etti. Abe, hükümetin önceliğinin deflasyonla mücadele olduğunu belirtti.

KDV oranını da yükselteceklerini vurguladı. Ayrıca Abe'nin yeni bir teşvik paketi hazırlamak için harekete geçtiği de belirtildi. LDP Genel Sekreteri Şigeru İşiba da önceliklerinin ekonomi trenini tekrar rayına oturtmak olduğunu vurguladı.

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olanJaponya'nın ekonomisi son zamanlarda olumsuz sinyaller veriyordu. Küresel ekonomik krizin yanı sıra Çin ile yaşanan ada sorunu Japonya'nın ihracatına darbe vurdu. Japon ekonomisinin resesyona düşme ihtimali bulunuyor.

Şinzo Abe, seçim kampanyası sırasında ekonomiyi tekrar rayına oturtacağı vaadinde bulundu. Abe'nin Merkez Bankası'na para politikasını gevşetmesi için baskı yapması bekleniyor. Bu şekilde ekonominin çarklarının tekrar hızlanmasını hedefliyor.

Ayrıca uluslararası piyasalarda güçlü seyreden ulusal para birimi Yen'in değeri düşürmek için de adımlar atması bekleniyor. Ancak uzmanlar, Şinzo Abe'nin bu politikayla geçici bir büyümeye yol açacağını ancak istikrarlı bir gelişmeyi sağlayamayacağı öngörüsünde bulundu.

6 YILDA 7. BAŞBAKAN

Meclisin 26 Aralık'ta başbakanlık görevini Şinzo Abe'ye vermesi öngörülüyor. Abe'nin ilk yurt dışı ziyaretini de Amerika'ya yapacağı belirtildi. Milliyetçi bir isim olarak bilinen Abe, dünya savaşından sonra ABD'nin yazdığı anayasayı değiştirmek istiyor. Ayrıca Çin'e karşı daha sert bir politika izleyeceği bekleniyor.

Şinzo Abe, 2006-07 yılları arasında da başbakanlık yapmış ancak sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevinden istifa etmişti. Japonya, 2006'dan bu yana ise 6 başbakan eskitti. Şinzo Abe, son 6 yılda başbakanlık koltuğuna oturacak 7. isim olacak.

BAŞBAKAN NODA İSTİFA EDECEK

Başbakanı Yoşihiko Noda'nın Demokrasi Partisi ise ağır bir hezimet yaşadı. 3 yıl önceki seçimlerde 308 vekil çıkaran DP, bu seçimlerde 70 civarında vekil çıkarması bekleniyor. Bu ağır yenilginin ardından kamu haber ajansı Kyodo'ya bilgi veren hükümet kaynakları, Noda'nın parti genel başkanlığındaki görevinden yarın istifa etmesini beklediklerini söyledi.

Partinin, ülkede beklenen istikrarı sağlayamaması ve ekonomide işleri rayına sokamaması en büyük eksikleri olarak öne çıktı. Ayrıca seçimler öncesi, KDV'yi de artırması oy oranın düşmesinde önemli bir rol oynadı. Bu iki partiye karşı üçüncü bir yol oluşturmaya çalışan Japonya Diriliş Partisi'nin ise ancak 41 ile 58 arasında bir vekil sayısına ulaşması bekleniyor. Parti programının merkezine nükleer enerji karşıtlığını koyan Japonya'nın Yarını Partisi ancak 7 ile 9 arasında vekil çıkarabileceği öngörülüyor.

SEÇİMLERE KATILIM YÜZDE 59

Seçimlere katılım ise düşük oldu. Üç sene önceki seçimlere katılım yüzde 69 olurken bugünkü seçimlere katılım oranı yüzde 59 olarak bildirildi. Seçim sonuçlarının yerel saatle yarın sabah kesinleşmesi bekleniyor.

Bu arada, Noda'nın selefi Naoto Kan, tekrar meclise seçilemedi. Başkent Tokyo'nun 18. bölgesinden adaylığı koyan Kan, rakibine yenildi. Naoto Kan, 11 Mart 2011'de yaşanan büyük doğal afet sırasında başbakanlık koltuğuna oturan isimdi. Kan'ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Makiko Tanaka da vekil seçilemeyen isimler arasında yer aldı.

JAPON İŞ DÜNYASI, LDP'Yİ VAAD ETTİĞİ POLİTİKALARI HIZLA UYGULAMAYA ÇAĞIRDI

Japonya'da iş dünyası, haftason yapılan seçimlerde zafer elde eden LDP'yi, seçim sürecinde vaad ettiği politika adımlarını hızla uygulamaya çağırdı.

Japon iş dünyasının lobi kuruluşu Keidanren'in başkanı Hiromasa Yonekura yaptığı açıklamada, "Seçim sonuçları, halkın LDP'ninh ekonomiyi yeniden inşaa etme kabiliyetine yönelik güçlü beklentilerini yansıtıyor" diye konuştu.

 

KAYNAK: THELİRA.COM