Rum Kesimi acı reçeteyi kabul etti!

Ekonomik krizle mücadele eden Güney Kıbrıs Rum Kesiminde tasarruf tedbirleri kapsamında hazırlanan tasarılardan 3'ü kabul edildi. Çalışanların maaşları kesilecek ve KDV oranı yükselecek...

Rum Kesimi acı reçeteyi kabul etti!
Rum Kesimi acı reçeteyi kabul etti!
GİRİŞ 10.12.2012 14:47 GÜNCELLEME 10.12.2012 14:47

Buna göre, kamu çalışanlarının maaş ve emeklilik maaşlarında aşamalı olarak yüzde 6,5'ten yüzde 12,5'e kadar kesintiler ve 1 Ocak 2013'ten itibaren KDV'nin yüzde 17'den yüzde 18'e yükselmesi öngörülüyor.

Rum basınına göre, Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıs Rum halkına troyka heyeti (Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu) ile mali yardım memorandumunu açıklamasının ardından hazırlanan tasarılar geçen haftadan itibaren Mecliste görüşülmeye başlandı.

Oybirliğiyle kabul edilen 3 tasarı; 1 Ocak 2013'ten itibaren Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 17'den yüzde 18'e yükseltilmesi ve 1 Ocak 2014'ten itibaren birim oranının yüzde 19'a çıkmasını sağlıyor.

Kamu çalışanlarının maaş ve emeklilik maaşlarında aşamalı olarak yüzde 6,5'ten yüzde 12,5'e yükselen kesintiler de öngörülüyor.

Yasaya göre kesintiler 1 Aralık 2012'de başlayıp 2013'te sona erecek, yüzde 3'lük ek yatay bir kesinti de 1 Ocak 2014'te yürürlüğe girecek.

Alkollü içecekler, sigara ve tütün vergileri de artırılacak. Sigara fiyatları paket başına ortalama 20 sent artacak, tütün fiyatları da kilo başına 60 Avro'dan 120 Avro'ya çıkacak.

Tasarruf tedbirleri kapsamında, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin troyka ile imzaladığı anlaşma gereği acilen onaylanması ve yürürlüğe konulması gereken yasal düzenlemeler arasında kara para aklama ve akaryakıtta vergilerin artırılması da bulunuyor.

Troykanın kara para aklama konusunda saptadığı eksiklikleri gidermek amacıyla, tüzel kişiliklerin denetimi ve şeffaflığın güçlendirilmesi için de yasal düzenleme hazırlığı yapılmıştı.

Geriye kalan yasa tasarıları için Rum Meclisi'nin olağanüstü oturumla Çarşamba günü yeniden toplanacağı bildirildi.

Ekonomik krizle mücadele eden Rum Kesiminde yetkililer, vatandaşların yerli ürünleri tercih etmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Bu arada dünyanın en büyük tahvil fonu PIMCO'nun, Rum bankalarının finansman açığı ve ne kadar yardıma ihtiyacı olduğu konusundaki raporunu bugün açıklanması bekleniyor.

Rum Maliye Bakanlığı geçen hafta, bütçe açığının bu yılın 10 ayında 643,9 milyon Avro'ya (yüzde 3,62) yükseldiğini, bir önceki yılın aynı döneminde bu rakamın 618,9 milyon Avro (yüzde 3,44) olduğunu açıklamıştı.

KAYNAK: AA