Ford Otosan İngiltere'yi fena karıştırdı

Ford'un, zarar ettiği Avrupa'da aldığı yeniden yapılanma kararı çerçevesinde, İngiltere'deki Southampton tesisini kapatarak buradaki üretimi Ford Otosan fabrikasına kaydırmasının yankıları sürüyor.

Ford Otosan İngiltere'yi fena karıştırdı
Ford Otosan İngiltere'yi fena karıştırdı
GİRİŞ 05.11.2012 08:26 GÜNCELLEME 05.11.2012 08:43

Muhalefetteki İşçi Partisi, Ford Otosan'a sağlanan kredi nedeniyle aynı zamanda Avrupa Yatırım Bankası (EIB) Yönetim Kurulu Üyesi olan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'a ateş püskürdü.

İngiliz Daily Mirror gazetesi, Ford'un Southampton'daki tesisini kapatıp 1.100 çalışanı işsiz bırakacağına dikkat çekerken, üretimin kaydırılacağı Ford Otosan'a sağlanan kredinin onaylanmasında İngiliz Maliye Bakanı Osborne'un desteği olduğuna inanıldığını yazdı.

Gazete, bu kredinin, Türkiye AB üyesi olmadığı halde verildiğini de savundu. Habere göre İşçi Partisi'nin gölge Maliye Bakanı Chuka-Umunna, önceki gün Osborne'dan krediye neden onay verdiğini açıklamasını istedi.

İşçi Partili politikacı, "Southampton fabrikasının kapatılması, Ford'un İngiltere'de araç üretiminden çıkması anlamına gelen yıkıcı bir darbe. Türkiye'deki fabrika, George Osborne'un yönetiminde olduğu Yatırım Bankası desteğiyle, Southampton'dan giden üretimi de üstlenecek. Buna nasıl izin verdi?" dedi.

100 milyon euro

Ford Otosan, yeni Transit ve Courier modellerinin üretimi başta olmak üzere yapacağı büyük yatımlar için Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ile 100 milyon euro'luk kredi anlaşması imzalamıştı. 2014'e kadar toplam 1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirecek Ford Otosan, Avrupa Yatırım Bankası'ndan sağlanan kredinin, 2 yılı geri ödemesiz 8 yıl vadeli ve yüzde 2.3 faizli olduğunu bildirmişti. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, bu yılki imza töreninde "İlk etapta 100 milyon euro'luk kısmının anlaşmasını imzaladık. 90 milyon euro'luk dilimiyse yıl sonuna kadar kullanmayı düşünüyoruz" demişti.

EIB Başkan Yardımcısı Pim Van Ballekom da, bu kredinin kapasite artışından çok Ford Otosan'ın yeni AB emisyon normlarına uygun teknolojiler geliştirmesi için verildiğini vurgulamıştı.

 

KAYNAK: AJANSLAR