Google ile Microsoft ancak Apple ediyor

Apple marka değerini bir yıl içinde yüzde 43.9 artırarak 100 milyar euro'ya taşıdı. Google ve Microsoft'un marka değeri toplamı neredeyse Apple'a eşit

Google ile Microsoft ancak Apple ediyor
Google ile Microsoft ancak Apple ediyor
GİRİŞ 20.09.2012 10:58 GÜNCELLEME 20.09.2012 11:25

ABD'li teknoloji devi Apple, 100 milyar euro'luk marka değeriyle dünyanın en değerli markası seçildi. Avusturyalı marka araştırma şirketi Eurobrand dünyanın en değerli 100 markasını belirledi.
Apple 100 milyar euro'luk marka değeriyle 2. sıradaki içecek devi Coca - Cola'ya 40 milyar euro fark attı.

Yeni akıllı telefonu iPhone 5'e 24 saatte 2 milyon ön sipariş alan ve önceki gün hisse değeri 700 doları aşan Apple 1 yıl içinde marka değerini yüzde 43.9 artırdı. 60 milyar euro marka değeriyle ikinci sırada yer alan Coca - Cola'yı, ABD'li teknoloji devleri Microsoft, IBM veGoogle takip etti.

Avrupa'da lüks önde...

En değerli ilk 10 markanın tüm Amerikan firmalarına aitken, Asya'nın en değerli markası 44 milyar euro'luk değeriyle 11. sıradaki Çinli telekom devi China Mobile oldu. 

Avrupa'nın en değerli markası ise aralarında Louis Vuitton ve Fendi çantaları, Moet şampanyaları ile Hennessy konyakları gibi birçok lüks markayı bünyesinde bulunduran Fransız LVMH. Patronu Bernard Arnault'nun Belçika vatandaşlığına geçme girişimiyle gündemde olan LVMH'nin marka değeri 34.3 milyar euro.

En büyük düşüş HP'de

Eurobrand CEO'su Gerhard Hrebicek, markaların ortalama değer artışının yüzde 5 olduğunu, en büyük yükselişi ise yüzde 43.9 ile Apple'ın kaydettiğini söyledi. En büyük düşüşü ise marka değeri yüzde 28.3 azalarak 16 milyar euro'ya inen bilgisayar ve yazıcı üreticisi HP gördü. Gerhard Hrebicek, Avrupa'nın "eski" tüketici ürünü markalarında, ABD'nin ise "yeni" teknoloji markalarında ön plana çıktığını kaydetti.