Varlık fonları hisse satıyor

Varlık fonları yılın ilk 9 ayında 36 milyar dolarlık hisse satışı yaptı.

Varlık fonları hisse satıyor
Varlık fonları hisse satıyor
GİRİŞ 24.11.2017 09:27 GÜNCELLEME 24.11.2017 09:27

Dünyadaki varlık fonlarının hisse senedi piyasasındaki satışları devam ediyor.

Bununla birlikte varlık fonları, üst üste 13 çeyrektir hisse senedi ve tahvil portföy toplamında net satışta yer alıyor.

eVestment'ın açıkladığı verilere göre varlık fonları bu yılın 3. çeyreğinde global hisse senedi ve tahvil piyasalarından toplam 3,7 milyar dolarlık çıkış yaptı.

Hissedeki 5,79 milyar dolarlık çıkış, tahvil tarafındaki yaklaşık 2 milyar dolarlık girişle dengelendi. Yılın başından bu yana hisse tarafındaki çıkış 36 milyar dolar oldu.

Tahvil ile birlikte toplama bakıldığında varlık fonlarının bu yıl ilk çeyrekteki 22,7 milyar dolar ve ikinci çeyrekteki 7,7 milyar dolar çıkışlarıyla birlikte bu yılki toplam çıkışları 34,1 milyar dolarda. 

PETROLDE DÜŞÜŞTEN ETKİLENDİLER

Ağırlıkla petrol gelirlerine dayalı kaynak elde eden varlık fonlarının petrol fiyatlarındaki düşüşle hükümetlerin bütçeye destek talebini karşılamaya yöneldikleri biliniyor. Varlık fonlarının satış hızının azalması da petroldeki yükselişi yansıtıyor.

3. çeyrekteki 3,7 milyar dolarlık çıkışın varlık fonlarının son kez net alımda olduğu 2014 ikinci çeyrekten bu yana en küçük çıkış olması da son çeyrekte 60 dolara ulaşan Brent petrol fiyatlarıile birlikte bu görüşleri teyit eder nitelikte.