Sadece 2 tane sattı! 4 bin kişiyi işten çıkaracak

Siemens CEO'su Joe Kaeser, enerji bölümünde üzüntü verici işten çıkarmaların geleceğini açıkladı.

Sadece 2 tane sattı! 4 bin kişiyi işten çıkaracak
Sadece 2 tane sattı! 4 bin kişiyi işten çıkaracak
GİRİŞ 09.11.2017 16:21 GÜNCELLEME 09.11.2017 16:21

Siemens CEO`su Joe Kaeser, rekabet baskısıyla düşen fiyatlar ve sektörün daralması nedeniyle enerji biriminde başta üretim departmanı olmak üzere üzüntü verici işten çıkarmalar yaşacağını belirtti.

Münih'te, şirketin bilançolarıyla ilgili basın toplantısında konuşan Kaeser, bir süredir çok zor pazar koşullarıyla mücadele ettiklerini ve bu yüzden kapasite düşürmek zorunda olduklarını belirtti.

Son 3 yılda sadece 2 büyük gaz türbininin satıldığını belirten Kaeser, küresel olarak da pazarın küçüldüğünü ve 2010 yılından bu yana yarı yarıya daralma olduğuna vurgu yaptı ve hemen hamle yapmak zorunda olduklarını söyledi.

Buna göre, 16 bin kişinin istihdam edildiği Almanya'daki departmandan resmi rakam telaffuz edilmese de yaklaşık 3 - 4 bin kişinin işten çıkarılması bekleniyor. Karar işçi temsilcilerine 16 Kasım'da iletilecek. İşten çıkarmaların özellikle doğudaki eyaletleri vuracağı gelen haberler arasında. 

KÂRDA YÜZDE 40 DÜŞÜŞ

Almanya'da Mülheim, Offenbach, Erlangen, Berlin, Leipzig, Essen, Duisburg, Erfurt ve Görlitz'te üretim yapan Siemens, geçtiğimiz günlerde de rüzgar türbinleri üreten İspanyol ortaklıkları Siemens Gamesa'da 6 bin kişinin işine son vermişti.

Enerjide trendin merkezi olmayan ve yenilenebilir üretime kayması nedeniyle talebin azaldığını belirten uzmanlar, rüzgâra yönelen rekabetin de fiyatlarda baskıya neden olduğunun altını çiziyor. Alman devinin endüstriyel bölümü bir önceki yıla göre yüzde 10 düşüşle 2.2 milyar eurosatış yaptı. Enerji bölümünde de kârın yüzde 40 azaldığı, Siemens Gamesa'nın da zarar ettiği belirtildi.

Öte yandan Siemens, enerji üretim bölümünde işten çıkarmalar yaparken diğer bölümlerde yeni alımlar yapacak. Küresel bazda toplam 30-33 bin arası yeni istihdam yaratılması ve bunun 4-5 bin civarının da Almanya'da olması bekleniyor.

Siemens Grubu, yapılan açıklamaya göre genel kâr performansını 5.5 milyar euro'dan 6 milyar euro seviyesinin üzerine taşıdı. Ciro ise 79.6 milyar eurodan 83 milyara ulaştı. 

KAYNAK: HABERTÜRK