Petrol fiyatları için sevindiren tahmin

Petrol piyasası uzmanları, petrolde 60 dolarlık varil fiyatını kalıcı bulmuyor.

Petrol fiyatları için sevindiren tahmin
Petrol fiyatları için sevindiren tahmin
GİRİŞ 04.11.2017 12:42 GÜNCELLEME 04.11.2017 14:03
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Merkezi İskoçya'da bulunan araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie Petrol Piyasaları Başkan Yardımcısı Alan Gelder, petrol fiyatlarında varil başına 60 dolarlık fiyatın kalıcı olduğunu düşünmediklerini belirterek, "Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde talebin düşmesiyle, piyasalarda geçmişte de var olan arz fazlasına bir dönüş bekliyoruz" dedi.

Gelder, petrol fiyatlarındaki yükselişi tetikleyen birkaç faktör bulunduğunu, bunlardan en önemlisinin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya'nın başını çektiği ülkelerin uyguladıkları üretim kısıntısı kararı olduğunu söyledi.

'YILIN BU ZAMANI FİYATLAR ARTAR'

Irak merkezi yönetimiyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında yaşanan gerginlik ve bölgedeki benzer diğer gelişmelerin de petrol arzını olumsuz etkilediğini aktaran Gelder, "Fakat mevsimsel olarak da petrol talebi genelde yılın bu zamanlarında, yani son çeyrekte artar. Yılın ilk çeyreğinde ise düşer. Tüm bunlardan hareketle piyasalarda şu andaki yükselişin kalıcı olmadığını bekliyoruz." diye konuştu.

'2017'DEN DAHA DÜŞÜK OLMASINI BEKLİYORUZ'

Gelder, "Bu nedenlerle varil başına 60 dolarlık fiyatın kalıcı olduğunu düşünmüyoruz. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde talebin düşmesiyle, piyasalarda geçmişte de var olan arz fazlasına bir dönüş bekliyoruz. Ayrıca, ABD kaynaklı ciddi bir arz artışı mevcut. Sonuçta, 2018'de petrol fiyatlarının 2017'den biraz daha düşük olacağını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

40 - 60 DOLAR BEKLENTİSİ

Oil Price Information Service şirketinde Baş Petrol Analisti Denton Cinquegrana ise, "Ben, varil başına 40 dolar ile 60 dolar arasında bir fiyatın söz konusu olacağını düşünüyorum. 2018 için ise fiyatların ortalamanın biraz üstünde olacağını bekliyorum. Önümüzdeki yılın ilk yarısında arzın talebi geçeceğini, ikinci yarısında ise talebin arzı geçeceğini tahmin ediyorum." diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Ysf ysf 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne varılmış arkadaş.Dünyada arsada azalsa da bizde sürekli artıyor
    Cevapla
  • Abalı 6 yıl önce Şikayet Et
    Bize fark etmez varil fiyati falan bizde hep pahali sadece seçime doğru düşüşe geçer.
    Cevapla