Bir ülke daha euroya geçiyor

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Avrupa Birliği'nde dönem başkanlığını devralacakları 2020 yılında euroya geçmeyi hedeflediklerini belirtti.

Bir ülke daha euroya geçiyor
Bir ülke daha euroya geçiyor
GİRİŞ 31.10.2017 10:28 GÜNCELLEME 31.10.2017 10:28
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Hırvatistan, 2020'de euroya geçmeyi hedefliyor.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Avrupa Birliği'nde (AB) dönem başkanlığını devralacakları 2020 yılında euroya geçmeyi hedeflediklerini belirterek, "euro, Hırvatistan'a küresel anlamda siyasi ve ekonomik kredibilite getirecek." dedi.

Plenkovic, Hırvatistan hükümeti ile Merkez Bankası tarafından başkent Zagreb'de düzenlenen "Hırvatistan'da Euroya Geçiş Stratejisi" konulu konferansta konuştu.

Euroya geçiş stratejileri, bu geçişin faydaları ve giderleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Plenkovic, konferansın amacının, kamuoyundaki euro karşıtı ön yargıları uzun vadeli bilgilendirme kampanyaları ile kırmak olduğunu söyledi.

Başında bulunduğu hükümetin Avrupa yanlısı olduğunu belirten Plenkovic, AB'nin en genç üyesi Hırvatistan'ın önündeki en kilit iki adımın, Schengen ve euro Bölgesi'ne girmek olduğunu bildirdi.

Schengen bölgesine 2019'da girmeyi hedeflediklerini kaydeden Plenkovic, "Planlarımıza ve hedeflerimize göre, Hırvatistan'ın AB Konseyi'ne dönem başkanlığı yapacağı 2020'nin, ERM II'nin bir parçası olmamız adına gerçekçi bir tarih olduğunu düşünüyorum." dedi.

"EN GELİŞMİŞ ÜLKELERDEN OLACAK"

Andrej Plenkovic, Euro Bölgesi'ne üyeliğin siyasi bir kararla değil, kriterlerin yerine getirilmesiyle ilgili olduğunu vurgulayarak, "Dolardan sonraki en önemli para birimi olan avronun Hırvatistan'da kullanılmaya başlamasıyla ülkemiz, AB'nin en gelişmiş üyelerinden biri olacak. euro, Hırvatistan'a küresel anlamda siyasi ve ekonomik kredibilite getirecek." ifadelerini kullandı.

Euronun kullanılmasıyla Hırvatistan'ın, turist ve yatırımcılar için daha cazip hale geleceğini savunan Plenkovic, yatırımcıların olası kur krizleri ile karşılaşmayacağını söyledi.

Hırvatistan'da "kuna" olarak adlandırılan yerel para birimi kullanılıyor. Bir euro, 7,51 kunaya tekabül ediyor.

YORUMLAR 13
  • Fakir haydar 6 yıl önce Şikayet Et
    Dusmaniniz varsa ero ya gonderin ya adamlar battl burda millet tutun iciyor sigara 40 tl ekmek 5 tl cay 3 tl ev kirasl 3000 bin tl tomat kilosu 9 tl karpuz dilim dilim satiliyor manyakml slnlz centente yaslyonuz gunde ortalama 10 kisi intiar ediyor akilli olun
    Cevapla
  • yusuf 6 yıl önce Şikayet Et
    siz öyle sanın beyler Euro’ya geçince maaş erimeyecekmiş ab deki vatandaşlara sor bakalım önceden aldıkları ücretle rahat geçinen Avrupalılar şimdi zor durumda sebebi ise pahalılık. senin aldığın ücret oraya göre az olabilir fakat hayat pahalılığı Avrupa’da daha büyük sıkıntıdır
    Cevapla
  • Mechul 6 yıl önce Şikayet Et
    Mevcut sistemde bizimde acilen euroya geçmemiz gerek. TL yıllardır döviz karşısında eriyip gidiyor. Adamların parasi bizim 5 katımız. Tabi ab ye üye olmadan bizi alırlar mı euroya bilemem..
    Cevapla
  • muro 6 yıl önce Şikayet Et
    sonra diyorlarki atatürk yunanları denize döktü ingiliz işgalinden ülkemizi kurtardı tamamda sizi kim bıraktı
    Cevapla
  • Fakir haydar 6 yıl önce Şikayet Et
    Kardesim ab liginde ev kirasl 700 ero sigara 8 ero 1 ekmek 1 ero ( tomat 2ero 1 karpuz 7 ero burda millet kahveye gidemiYor millet tutun sariyor herkez bankalarda borc icinde 35 yasini gecen Sara hastasl var gerisini sen dusun
    Cevapla
  • H.B.V 6 yıl önce Şikayet Et
    Kolaymı o kadar? Euro,ya geçtiğimiz an her şey iki misli artar topu dikeriz. ayrıca AB,nin geleceği yok 2023,den sonra Avrupa birliği çökecek Euro,dolar Dünyada dibe vuracak!.
    Cevapla
  • Musa 6 yıl önce Şikayet Et
    Geçin euro'ya YUnanistan gibi batın tez zamanda. Aptal herifler.
    Cevapla
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    krizi nasıl atlattı? ab den kredi aldı. lütfen bilinde konuşun.
    Cevapla
  • Musa 6 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan krizi atlattı
    Cevapla
  • Okuyucu 6 yıl önce Şikayet Et
    Keske biz de gecsek. Maaslarimizi euro olarak alırız. Dolar karsisinda da paramiz deger kaybetmez, 2 yılda yarıya dusmez.
    Cevapla
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    maaşa avro olarak alacaksın ama mazot benzin ekmek falan bunları TL den satılmasını hayal etmiyorsun galiba.. bunlarda avro üzerinden satılacak. ne gibi faydası olacak çok merak ediyorum. bi anlatır mısınız?
    Cevapla
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Orta ve uzun vadede Avrupa Birliği kesinlikle yıkılacak. Keza aynı şekilde Amerika'da. Gariban mazlum milletlere saldırarak daha fazla ayakta kalamazlar.
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    bak bakalım hollanda eskiden yerli para kıllanıyordu halk iyiydi simdi euro gecti memnun değiller...yeterki yerli kullanalım...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle