Burada her 2 günde 1 milyarder çıkıyor!

6 trilyon dolar servete ulaşan dünya milyarderler kulübünde, PwC ve UBS raporuna göre Asyalıların sayısı ilk kez ABD'yi geçti.

Burada her 2 günde 1 milyarder çıkıyor!
Burada her 2 günde 1 milyarder çıkıyor!
GİRİŞ 26.10.2017 17:12 GÜNCELLEME 26.10.2017 17:12

Statü sembolü olarak sanat ve sporu gören milyarderler arasında, servet toplamı bakımından ABD halen 2.8 trilyon dolarla lider ancak mevcut büyüme rakamlarına göre 4 yılda burada da zirve değişecek. Swiss Bank tarafından 1.550 milyarderin verileri analiz edildiğinde, uzmanlar Asya`nın, her iki günde ortalama bir milyarder yaratan büyümesini sürdürdüğü takdirde 4 yıl içerisinde ABD`yi her yönden geçeceğini vurguladı.

Geçen yıl servetleri azalan dünyanın en zengin kişileri bu yıl Asya'nın liderliğinde yüzde 17 sıçrama kaydederek 6 trilyon dolar varlığa ulaştı.

PwC ve UBS tarafından yayımlanan raporda en dikkat çekici ayrıntı ise Çin'deki artışa bağlı olarak Asyalı milyarder sayısının tarihte ilk kez ABD'yi geçmiş olması. Rapora göre milyarderler kulübüne katılan her 4 kişiden 3'ü Çin ya da Hindistan'dan.

ABD toplam 563 milyarder arasına 25 yeni milyarder ekleyebilirken, Asya için bu sayısı 637 kişise 117 milyarder oldu. Öte yandan, toplam servetler baz alındığında, ABD milyarderleri 2.8 trilyon dolarlık varlıklarıyla yine de zirvede.

ÇİN UÇARKEN AVRUPA DURAĞAN

Swiss Bank tarafından 1.550 milyarderin verileri analiz edildiğinde, uzmanlar Asya'nın, her iki günde ortalama bir milyarder yaratan büyümesini sürdürdüğü takdirde 4 yıl içerisinde ABD'yi her yönden geçeceğini vurguladı. 

Çin'de artan gayrımenkul fiyatları, altyapı harcamaları, orta sınıfın büyümesi, yüksek emtia fiyatları ve jeopolitik istikrar refahı arttıran unsurlar arasında gösterildi. 

UBS'in Avrupa üzerindeki değerlendirmesi ise AB'nin katı düzenlemeleri ve bölgedeki muhafazakâr iş kültürü nedeniyle girişimciler tarafından iş yapmak için zor bir yer olarak görülmesi oldu. Ölümlerle birlikte Avrupa'daki milyarder sayısı değişemeyerek 342 kişide kaldı. 

SANAT VE SPOR STATÜ SEMBOLLERİ

Sosyal sorumluluk projeleri ve hayır işleriyle öne çıkmaya milyarderler kulübü statü sembolü olarak sanat ve sporu görüyor.

2016 yılında dünyanın en büyük 200 sanat koleksiyonerinin dörtte üçü milyarderken, 1995 yılında ise bu rakam 28'di. Yılın en pahalı sanat eseri alımını ise Japon milyarder Yusaku Maezwa, ünlü ressam Jean - Michel Basquiat'nın tablosuna 110.5 milyon dolar ödeyerek yaptı.

Spor dünyasında 140 büyük spor kulübün 109 tanesinin milyarder olması dikkati çekiyor. Kulüp sahiplerinin ortalama serveti araştırmaya göre 5 milyar dolar, yaşları ise 68.

KAYNAK: HABERTÜRK