Petrolde alarm zilleri çalıyor

Petrolde yatırım, fiyatların üç yıl öncesine kadar yüzde 50 daha ucuz olması nedeniyle azaldı.

Petrolde alarm zilleri çalıyor
Petrolde alarm zilleri çalıyor
GİRİŞ 27.09.2017 08:10 GÜNCELLEME 27.09.2017 08:10
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Petrol piyasasında önümüzdeki yıl büyük bir arz sıkıntısı yaşanacağı belirtiliyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) en büyükleri Libya, Nijerya, Venezüella, İran ve Irak halihazırda kapasitelerinin en yüksek seviyesinden piyasaya petrol pompalıyor.

Irak, Libya gibi bölgelerdeki belirsizliklere, üretim ve arama yatırımlarının azalması da eklenince 2018 başından itibaren talep sıkıntısı yaşanacak. Ham petrol halen 2014 seviyelerinden yüzde 50 daha düşük fiyatta. OPEC üyelerinin petrol üretimini kısma yönündeki kararlarını ertelemeleri halinde bile talebe yetişemeyeceği belirtiliyor. Bu karamsar tabloya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) uluslararası piyasalara günlük 600 bin varil petrol ihracatını yapamama riski de eklenince sorun daha da derinleşiyor.

Petrolün küresel arzı 2017'de ortalamada günlük 32.7 milyon varil. Bu rakam 2016'daki arzdan 0.5 milyon varil daha az. Kuzey Irak ve diğer faktörlerde her şey yolunda giderse 2018 tahmini ise günlük 32.8 milyon varil. Bu rakam da 2017'ye göre 0.2 milyon daha düşük. 2019 senaryoları ise daha kötümser. Petrol üretiminin talebin 2-4 milyon varil altında kalabileceği belirtiliyor.

YATIRIMLAR AZALIYOR

Arama ve üretim yatırımları ile satış, pazarlama ve dağıtım yatırımlarında da sektörün birçok büyük şirketi temkinli. Petrolün 50 dolar seviyesindeki seyri nedeniyle uzun süredir kârlar eridi ve yeni yatırım gelmiyor. Üretici ülkelerin birçoğunda ya savaş nedeniyle sahaların elden geçmesi lazım ya da arzı artırmak için yeni modernizasyonlar gerekiyor. OPEC eylül ayı raporuna göre kapasite artırımı ile yeni arama ve üretim yatırımı yok denecek kadar az. Yine OPEC tahminlerine göre 2018 ve 2019'da da yatırımlar azalacak. Orta vadede 2021'e kadar 160 projeye 156 milyar dolarlık bir yatırım öngörülüyor. 2017'deki 45 milyar dolarlık yatırım miktarı 2021'de 20 milyar doların altına inecek.

EN BÜYÜK RİSK VENEZÜELLA

Konu hakkında Sabah'ın sorularını yanıtlayan Reuters Avrupa ve Afrika Petrol Tedarik Zinciri ve Hammadde Araştırmaları Müdürü Serkan Şahin, "İran'ın üretimi düşüşte. Artırmak için ciddi yatırım ihtiyacı var. Irak'ın kuzeyindeki sorunlar malum. Bunların da bir etkisi olacak. Onun dışında Irak merkezi yönetiminin de ihracat kapasitesi sorunu var. Basra limanı yetişemiyor" dedi. Libya'da ise güvenlik nedeniyle hâlâ karışık bir durum var. Ülkede 3-4 yıldır el değmemiş sahaların modernizasyonu gerekiyor.
Ancak uzmanlara göre en yüksek risk Venezüella'da. Petrol analisti Lefteris Sarris'in öngörülerine göre özellikle ambargo nedeniyle petrol sanayisinde kullanılan birçok kimyasal ürünün ülkeye girmesinde sorun yaşanıyor.

YORUMLAR 15
  • DURCANOĞLU 6 yıl önce Şikayet Et
    960 HP güce sahip otomobil motoru deniz suyu ile çalıştırılıyormuş. Bunun kwh karşılığı; 960*0,745=715 ediyor. Bu ise orta halli 2 evin 1 aylık elektrik tüketimi demektir. Ülkemizde 20 milyon hane olduğu hesabıyla 100 milyon yukarıda sözü edilen motor kapasitesinde denizlerimiz üzerine kuracağımız santrallarla fosil yakıt ve nükleer yakıt kullanmadan enerji açığımızı ve dışarıya olan bağımlılığımızı yok etmeyi akıl edecek bilim adamlarımız ne zaman kendilerini gösterecekler acaba? ODTÜ Fizik Bölümü 1973 yılı kaçkınının aklına gelen bu fikir karşılığı olmayan bir hayal midir?
    Cevapla
  • H.B.V 6 yıl önce Şikayet Et
    Artık kendini kendini çalıştıran enerjiye geçiliyor(Hibrit) bir kaç yıl sonra benzinde kullanılmacak hibrit de.. işte o zaman petrol ve arapları yöneten Abd ve batı çakılacak Japonya ve çin elektrikli araç üretimine tamamen geçince petrol sadace plastik hammaddsinde kullanılacak.Bu arada sadece Türkiyede çıkan bor madeni enerjide kullanılmaya başlanacak.
    Cevapla
  • serdar 6 yıl önce Şikayet Et
    ya elektrikli enerji yatırımını yapalım ucuza araca binelim yada artık ucuzlasın şu benzin mazot ya !!türkiyede neden pahalı hala!!!!!!
    Cevapla
  • Turco 6 yıl önce Şikayet Et
    20 - 30 sene sonra kendileri tamamen elektrikli sistemlere geçtiklerinde, petrol kullanan ve satan ülkelere kullanmayacaksın, satmayacaksın diye baskı yapacaklar, hatta belki savaş nedeni sayacaklar. Ve de belki doğrusu da budur.
    Cevapla
  • osm 6 yıl önce Şikayet Et
    hiç merak etmeyin yakında hiçbir enerjiye ihtiyaç duymayan tamamen doğa dostu motorun seri iuretimine geçeceğiz siz bırakın onlar hala petrol savaşı yapsınlar..... bu yazıyı saklayın bir yerde yakında atom bombası etkisi meydana getirecek. ....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle