S. Arabistan'dan yeni Katar hamlesi! Kral tutuştu!

Katar'ın geçtiğimiz günlerde LNG üretimini dünya rekoru olan 100 milyon tona çıkaracağını açıklaması üzerine, Suudi Arabistan'ı enerji pazarını kaptırma telaşı sardı.

S. Arabistan'dan yeni Katar hamlesi! Kral tutuştu!
S. Arabistan'dan yeni Katar hamlesi! Kral tutuştu!
GİRİŞ 10.07.2017 16:04 GÜNCELLEME 10.07.2017 17:24
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistanlı enerji şirketi Saudi Aramco'nun CEO'su Amin Nasser, 'Önümüzdeki 10 yılda piyasada doğalgazın payını arttırarak günlük 23 651 milyon metreküp seviyesine ulaşacağız' dedi.

Suudi Arabistan ve Birlişik Arap Emirlikleri (BAE) başta olmak üzere, bazı Arap ülkelerinin uyguladıkları ambargoya karşı harekete geçen geçen Katar, LNG üretimini önümüzdeki 5-7 yılda yaklaşık yüzde 30 arttırarak yıllık bazda dünya rekoru olan 100 milyon ulaşacaklarını açıklamıştı. Kuzey sahadaki çalışmalar için yatırım yapmaya başlayan Katar, hedefini gerçekleştirdiği takdirde önümüzdeki yıllarda dünyanın en büyük doğalgaz ihracatçısı olacak. Uzamanlar Katar'ın hamlesini bir boyun eğmeme ve 'küresel ölçekte etkili olacak 'gaz' kartını oynama' olarak değerlendiriyor.
 
Petrolün ana gelir kaynağı olduğu ablukacı ülkelerden Suudi Arabistan'dan, Katar'ın bu kararına karşı yeni bir hamle geldi. Suudi Arabistanlı enerji şirketi Saudi Aramco'nun CEO'su Amin Nasser, 22. Dünya Petrol Kongresi'nde yaptığı konuşmada önümüzdeki yıllarda doğalgazın payını arttırarak günlük 651 milyon metreküp seviyesine ulaşacaklarını açıkladı.

ASYA PAZARI İÇİN CAZİP OLAN 'GAZ'
 
LNG'nin, petrolden daha temiz bir yakıt olarak kabul edilmesi, Çin, Hindistan ve Güney Kore gibi büyük ekonomilerin kirliliği azaltmak için gaza olan talebini her geçen gün artırıyor. Doğalgaz kaynakları zengin olan Katar'ın, 'Gayrı Safi Yurt içi Hasıla'sının (GSYİH) yüzde 50'sini, ihracat gelirlerinin yüzde 85'ini petrolden elde eden Suudi Arabistan'a karşı pazar yarışında avantajlı konuma getiriyor.
 
Katar'ın açıkladığı enerji planının üzerinden henüz bir hafta geçmişken, Suudi Arabistan'dan gelen doğalgaz açıklaması mücadelenin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini gösteriyor. Suudi Arabistan enerji şrketi Aramco'nun CEO'su Amin Nasser, ''Daha önce deneyimlediğimiz tüm süreçlerden daha karmaşık bir süreçten bahsediyoruz. Yakın zamanda ortaya çıkabilecek herhangi bir alternatif temiz enerji kaynağının tek başına tüm enerji ihtiyacını karşılayabileceğini düşünmüyorum." diyerek petrolün önemini asla yitirmeyeceğini vurguladı. Ancak Nasser'in, ''Önümüzdeki 10 yılda piyasada doğalgazın payını arttırarak günlük 23 milyar cubic feet (651 milyon metreküp) seviyesine ulaşacağız. Yeşil enerjiye önem vermeliyiz.'' şeklindeki ifadesi, Suudi Arabistan'ın Asya pazarını Katar'a kaptırmamak için doğalgaz çalışmalarına başladığını gösteriyor.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 22
  • Musa 6 yıl önce Şikayet Et
    Zenginin malı züğürdün çenesini yormaktan başka birşeye yaramıyor.
    Cevapla
  • Vatan Sevdalısı 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu yezitleri yok etmek için anladıkları dili kullanmak gerekir..
    Cevapla
  • Tuzlali 6 yıl önce Şikayet Et
    Katar yap islet devret metodu ile veya bize ihtiyacimiz olan gazi verdigi surece mulkiyeti onun olacak sekilde dunyanin en buyuk LNG terminalini saros a veya meric nehri nin denize dokuldugu yere kursun avrupa yi gaz manyagi yapsin sadece cin ve japon pazari arzi karsilamaz boylelikle avrupanin gaz acisindan vanasi da bizde olur
    Cevapla
  • Sütçü 6 yıl önce Şikayet Et
    Bırakın birbirinizle uğraşmayı kendinizi ABD ye bağlılıklardan kurtarın ,hepiniz ABD nin beleş diye dağıttığı süttozu mağdurumusunuz ?Ne bu ahmaklık.
    Cevapla
  • İhsan Berat 6 yıl önce Şikayet Et
    Daha düne kadar çok yaşa kral dediğimiz, eski kral ölünce Şanlı Bayrağımız yarıya indirdiğimiz ülkeden mi bahsediyorsunuz! 180 derece Dış politika. Devam
    Cevapla
  • osman 6 yıl önce Şikayet Et
    ülke yönetmekten bi haber olduğun belli.ülke çıkarı neyi gerektiriyorsa onu yaparsın.dün öyleydi bugün böyle.sonsuza kadar dün dost olduklarınla dost düşman olduklarınla düşman olarak devam edemezsin.yok eskiden akp fetöcülerle kolkolaymış da bugün niye böyle olmuş.arkadaş bu lafı ancak küçük beyinliler söyler. ülke menfaatlerin neyi gerektiriyorsa ona göre pozisyon alırsın.
    Cevapla
  • a. seven 6 yıl önce Şikayet Et
    dış politikada dost yada düşman yoktur.ajanda vardır. bu devlet bunu öğrenmeye başladı. böylede devam eder inşallah..ama dışarda dost arayanların bunu anlaması zor tabiki..
    Cevapla
  • dddddd 6 yıl önce Şikayet Et
    Dış politika artık dünyada sürekli değişecek. Kaos dönemi başladı. Herkes herkesle hareket edebilir. Mesela bir gün İran'la birbirimize gireceğiz, bir gün onlarla hareket edeceğiz. Önemli olan bizim için hangisi daha önemli, daha faydalı. Ayrıca tamamen de dışlamadık. Bir şey denedik olmadı....
    Cevapla
  • abc 6 yıl önce Şikayet Et
    Birincisi haber sitelerinde suud karşıtı haber okuyorsun diye bunu ülkenin dış politikasına bağlaman çok saçma şuan politikamız ara buluculuk suud a düşman falan değiliz ikincisi bahsettiğin olaylar suudların kendilerini turumpa peşkeş çekmeden önceydi politikamız değiştiyse suçlusu körfez birliğidir bize karşı yapılan hamleleri oturup izkeyecek değiliz
    Cevapla
  • yorum 6 yıl önce Şikayet Et
    Herkese anlayacağı dilden.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle