Bu unutkanlık Fed'in kabusu olabilir

Çok uzun zamandır oldukça düşük seviyede seyreden ABD enflasyonuna Amerikalılar alışmış durumda. Ancak bu durum ABD Merkez Bankası Fed için büyük bir sorun.

Bu unutkanlık Fed'in kabusu olabilir
Bu unutkanlık Fed'in kabusu olabilir
GİRİŞ 01.07.2017 15:24 GÜNCELLEME 01.07.2017 15:24

Fed, ülkedeki enflasyonun daha da düşmesini değil yükselmesini istiyor. ABD Ticaret Bakanlığı Cuma günü yayınladığı verilerde Fed’in enflasyonun ölçümü olarak tercih ettiği bir veri de olan PCE Fiyat Endeksi’nin yıllık bazda %1,4 arttığını açıkladı. Enflasyon trendini daha iyi ortaya koyan, gıda ve enerji fiyatlarının hariç tututulduğu PCE Çekirdek Fiyat Endeksi de aynı şekilde %1,4 artış kaydetti. Bu artış 2015 yılı sonundan bu yanaki en düşük artış. Eğer enflasyon Fed’in hedeflediği gibi %2 seviyesine ulaşacaksa bu uzun bir zaman alacaktır. 

Fed için asıl sorun fiyatları düşüren etkenlerden çok enflasyonun uzun süre düşük kalmasının insanların enflasyon ile ilgili beklentilerini de düşürecek olması. Beklentilerin düşmesi gerçek fiyatlara yansıyacaktır. Şu an olduğu gibi düşük istihdamın devam ettiği zamanlarda maaş artışı beklemeyen insanlar, aynı şekilde fiyatların sonradan yükseleceğini beklemediklerinden harcama da yapmayacak.

Yatırımcıların enflasyonun yükseleceği beklentisi de bir süredir azalmış görünüyor. Tahvilpiyasalarındaki son durum, ABD Çalışma Bakanlığı’nın tüketici fiyat endeksinin gelecek on yıl içerisinde ortamala %1,7 civarında artış göstereceğine işaret ediyor.

Daha da endişe verici bir durum da tüketicilerin enflasyonun yükseleceği beklentilerinin de aynı şekilde düşüş göstermesi. Cuma günü Michigan Üniversitesi’nin anketine göre önümüzdeki beş yıl içerisinde enflasyonun ortalama %2,5 olacağı tahmin ediliyor. Bu oran 2007 yılında yapılan tahminlerden yarım puan daha düşük. %2,5’luk enflasyon beklentisi Fed’in %2’lik hedefinin üzerinde ancak tüketicilerin enflasyon tahminleri genelde gerçek oranların üzerinde olur. Evercore ISI ekonomistleri de enflasyon beklentileri ile Fed’in hedeflediği oran arasında yarım puan fark olduğunu belirtiyor. 

Yarım puanlık fark çok fazla görünmeyebilir ancak bu durum Fed için çok ciddi bir probleme neden olabilir. Eğer Fed, enflasyonun artacağı yönündeki beklentileri güçlendirmek istiyorsa gevşek para politikasını daha fazla devam ettirmek zorunda kalabilir ki bu durum spekülasyonları da beraberinde getirebilir. 

KAYNAK: THE WALL STREET JOURNAL