ABD'de yeni kriz! Trump'a ültimatom verdiler

Donald Trump başkanlık makamında 130 günü geride bıraktı. Yale Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı patronlar zirvesinde katılımcıların yarısı Trump'a en düşük not olan F verdi

ABD'de yeni kriz! Trump'a ültimatom verdiler
ABD'de yeni kriz! Trump'a ültimatom verdiler
GİRİŞ 16.06.2017 14:03 GÜNCELLEME 16.06.2017 14:03
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Yale Üniversitesi tarafından düzenlenen CEO zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump'ın makamdaki ilk 130 günü değerlendirildi.

Zirvede bulunan CEO, iş adamları, hükümet yetkilileri ve akademisyenler arasında yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 50'si Trump'a olabilecek en düşük not olan "F" verdi. Yüzde 21'lik kesim yine geçer not olmayan "D" aralığını Trump'a layık görürken 125 kişi arasında sadece yüzde 1 oranında milyarder politikacıya "A" çıktı.

Zirveye liderlik Yale Üniversitesi Yönetim Bilimleri bölümü profesörü Jeffrey Sonnenfeld CEO'lar tarafından verilen mesajın açık olduğunu belirtti ve şu açıklamayı yaptı: Gece 3'te atılan gelişigüzel Twitter mesajlarını kes ve gündemi saptıran gereksiz yaygaralardan kurtul. Bunu söyleyenler sabah kahvaltıda granola yiyen Demokrat girişimciler değil. İçlerinde Trump yanlısı çok insanın da bulunduğu İş dünyasından önemli bir bölüm.

Sonnenfeld'in belirttiğine göre araştırmaya katılanların yüzde 80'i Trump'ın danışman kurulundaki IBM patronu Ginni Rometty ve Blackstone CEO'su Steve Schwarzman da dahil olmak üzere CEO koltuğunda oturanlardan oluşuyor. Hangi CEO'nun sorulara ne cevap verdiği ise açıklanmadı. 

PARİS İKLİM ANLAŞMASI TEPKİSİ

Geçtiğimiz günlerde Donald Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çıkması başta Tesla kurucusu Elon Musk, Disney CEO'su Bob Iger ve JPMorgan Chase patronu Jamie Dimon olmak üzere büyük tepki çekmişti.

Trump'a tavsiyelerde bulunan ve konseyinde yer alan pek çok üst düzey yönetici ve iş adamı görevlerinden ayrılmıştı. Goldman Sachs CEO'su Lloyd Blankenfein da hayatındaki ilk Twitter mesajını Donald Trump'ı yermek için atarak ABD'nin küresel liderliğinin geriye gittiğini iddia etmişti.

Yale araştırmasına katılan pek çok lider de Blankenfein'in bu duruşuna katılıyor. Katılımcıların üçte ikisi Trump'ın çekilme kararını ABD'nin küresel pozisyonunu sarstığını belirtiyor. Yüzde 86'lık bir kesim ise Rusya'nın güvenlik hamleleri karşısında Trump'ın politikaları karşısında endişe duyuyor. 

BÜTÇE SAĞLAM DEĞİL

Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimi kampanyasında özellikle ekonomik vaatlerde bulunan; istihdam, gelir ve altyapı gelişimleri sözü veren Donald Trump'ın finansal karnesi de iş dünyasının liderlerine göre etkileyici olmaktan uzak. Özellikle bütçe teklifi yetersiz bulunuyor.

Araştırmacıların yüzde 75'i sağlam bir bütçe oluşturulmadığında hemfikir. Öte yandan Trump'ın vergi indirimleri, altyapı harcamalarını tırmandırma ve düzenlemeleri hafifletme kararı yatırımcılarda doping etkisi yaratıyor. Dow Jones endeksi Trump'ın seçilmesinden bu yana 3 bin puanlık bir artışa yol açtı ve Çarşamba günü bir rekor daha tazeledi. 

DEUTSCHE BANK UYARDI

Öte yandan, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki çekişme nedeniyle Trump'ın ekonomik gündemi henüz fazla ilerleyebilmiş değil. Sözü verilen vergi reformunun zamanlaması ve kapsamı üzerine endişeler var. Deutsche Bank Varlık Yönetimi Baş Yatırım Stratejisti David Bianco, siyasi sorunların borsa üzerindeki etkisini yakında göstereceği konusunda uyarılarda bulundu. 

Bianco, varlıklarını güvence altına almak isteyen yatırımcıları hisse senetleri yerine tahvile yönelmeye davet etti ve uyarılarda bulundu. Kongre'nin pragmatik kararlar verip vermeyeceğine dair yükselen güçlü endişeler oluştuğunu ve mevsimsel durgunlukla birlikte kırılgan ortam oluşabileceğine dikkat çekti. 

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 6
  • Salih 6 yıl önce Şikayet Et
    Trump ı yeren bu yöneticiler de adam değil ki. Şirketlere bak insanlık düşmanı yahudi şirketler hep.
    Cevapla
  • karadut 6 yıl önce Şikayet Et
    En büyük terörist devlet ABD'dir
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    bence trump amerikalilar icin gelmis gecmis en zeki en tecrubeli kisi.ortaligi karistirmada birebir.onlar trumpi devirirlerse kendileri icon kotuluk yaparlar.
    Cevapla
  • mazin 6 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah batarsin abd yaninda ingiltere de dunya bi rahata kovusur hic olmazsa
    Cevapla
  • Efedayı 6 yıl önce Şikayet Et
    Amerika para için her pisliği yapar .Bugün terörist dediğine menfaati yerine gelince dost ülke der . Allah aşkına hükümet ve halk olarak aklımızı başımıza alalım . Dünyanın sürekli görünmeyen bir ekonomik savaşta olduğunu unutmayalım...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle