Fed Bej Kitap raporunu yayınladı

Bej Kitap`ta ekonomik faaliyetlerin ülkenin birçok bölgesinde nisan ortasından mayıs sonuna kadar ılımlı veya sınırlı düzeyde arttığı bildirildi.

Fed Bej Kitap raporunu yayınladı
Fed Bej Kitap raporunu yayınladı
GİRİŞ 01.06.2017 09:57 GÜNCELLEME 01.06.2017 09:57

ABD Merkez Bankası (Fed), ülke ekonomisinin bahar  aylarında ılımlı büyümeyi sürdürdüğünü ve iş gücü piyasasında arz eksikliği  yaşandığını bildirdi.

Fed, Amerikan iş dünyasının nabzını tutan "Bej Kitap" raporunun Mayıs  2017 sayısını yayımladı.

Bankanın 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan rapora göre,  ekonomik faaliyetler ülkenin birçok bölgesinde nisan ortasından mayıs sonuna  kadar ılımlı veya sınırlı düzeyde arttı. Raporda, Fed'in Boston ve Chicago  şubelerinin görev alanlarında büyümenin kısmen yavaşladığı, New York Fed'in ise  bölgesindeki ekonomik faaliyetlerin yatay seyrettiği bildirildi.

TÜKETİCİ HARCAMALARI ZAYIFLADI

Ekonominin yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarının ülkenin  birçok bölgesinde zayıfladığına dikkat çekilen raporda,  inşaat, sanayi ve enerji  faaliyetlerinin ise güçlenmeye devam ettiği vurgulandı.

Raporun hazırlanması için iş yerleriyle gerçekleştirilen anketin  sonuçları, birçok bölgedeki şirketlerin kısa vadeli beklentilerinin olumlu olduğu  kaydedildi.

İŞ GÜCÜ PİYASALARINDA ARZ EKSİKLİĞİ YAŞANIYOR

Bej Kitap, ayrıca istihdamın nisan-mayıs döneminde ülke genelinde  artmaya devam ettiğine işaret etti.

Artan istihdamla sıkılaşan iş gücü piyasasında eleman bulmanın giderek  zorlaştığına vurgu yapılan raporda, "Birçok Fed şubesi, iş gücü piyasasının  sıkılaşmaya devam etmesiyle birlikte daha çok mesleği ve bölgeyi kapsayan arz  eksikliğini rapor etti." ifadesine yer verildi.

Öte yandan, ücret artışlarının ülke genelinde sınırlı olduğu  kaydedilen raporda, istihdamda arz eksikliği yaşanan bölgelerdeki bazı  işletmelerin ise daha iyi çalışanları çekmek için ücretleri yüzde 10 civarında  artırmak zorunda kaldığı bilgisi paylaşıldı.

Bej Kitap'ta yer alan analizler, Fed'in para politikalarını belirleyen  Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından kullanılıyor.

Analistler, raporda istihdamda arz eksikliği yaşandığına yönelik  değerlendirmelerin yer almasının FOMC'nin 13-14 Haziran'da düzenlenecek bir  sonraki toplantısında faiz artırılmasının ihtimalini güçlendirdiğini belirtiyor.