Dünya devinden flaş 'petrol' uyarısı!

Goldman Sachs'ın raporunda, "ABD`deki kaya petrolü üreticileriyle OPEC üyeleri arasında şiddetli rekabet var. Bu, fiyatları olumsuz etkiliyor" denildi.

Dünya devinden flaş 'petrol' uyarısı!
Dünya devinden flaş 'petrol' uyarısı!
GİRİŞ 06.05.2017 17:25 GÜNCELLEME 06.05.2017 21:41
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

ABD'li uluslararası yatırım bankacılığı devi Goldman Sachs, küresel piyasalarda petrol fiyatlarının teslim olmaya yaklaştığı uyarısında bulundu.

Goldman Sachs'in yayınladığı "Petrol , Teslim Olmaya Yaklaştı" adlı raporda, geçen perşembe günü ham petrol  fiyatlarının yüzde 4,9 azalarak son 5 ayın en düşük seviyesine gerilemesi değerlendirildi.

Raporda, ABD'de artan ham petrol üretimine işaret edilerek, ülkedeki kaya petrolü üreticileriyle Petrol  İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri arasında "şiddetli rekabet" olduğuna ve bunun fiyatları olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.

ABD'de artan ham petrol üretiminin, OPEC ile Rusya'nın 30 Kasım'da petrol  üretim miktarlarında sınırlamaya gitme anlaşmasının etkilerini tersine çevirebileceği vurgulanarak, anlaşmanın bu yılın ikinci yarısında devam etme olasılığının da riske girdiğini belirtildi.

Yüksek maliyetle ABD'de kaya petrolü çıkaran üreticilerin artık varil başına 50 dolar olan fiyat seviyesine daha hızlı karşılık verdikleri belirtilerek, üreticilerin faaliyetlerini sürdürmek için gerekli sermayenin de bulunduğu kaydedildi.

Raporda ayrıca, petrol  fiyatlarındaki hızlı düşüşün Goldman Sachs'in bu yıl için varil başına ortalama 50 dolar fiyat öngörüsü üzerinde risk oluşturduğu bilgisine yer verildi.

Uluslararası en yaygın kullanılan Londra Brent türü ham petrolün varili geçen perşembe günü 48,17 dolara, ABD'nin Batı Teksas tipi ham petrolün varili de 47,64 dolara kadar gerilemiş, böylece 30 Kasım 2016'da OPEC ile Rusya arasındaki üretimi sınırlama anlaşmasından bu yana petrol fiyatlarında elde edilen kazançların tamamı silinmişti.

Dünyanın en büyük üçüncü ham petrol üreticisi konumunda bulunan ABD'nin ham petrol üretimi geçen kasım ayı sonunda günlük ortalama 8,7 milyon varilken, geçen hafta 9,3 milyon varile yükselmiş ve son 5 ayda yüzde 6,9 artış kaydetmişti.

YORUMLAR 11
  • cerkez 6 yıl önce Şikayet Et
    Lan bir kere de devlete giden vergim helal olsun, devletim sağ olsun, yaşasın desek ne olacak? Tabi ki hepimiz paranın cebimizde kalmasını isteriz ama sanki başka ülkelerde devlet vergi almıyor, Herşey bedava gibi bir hava oluşturuyor bazı nankörler. Belki bizde benzin pahalı, şu bu pahalı ama başka ülkelerde de başka ürünler ve hizmetler pahalı olabiliyor. Yani bir kere kayıtsız şartsız devletin arkasında dursak ne olacak? Ulan sizi bu kafa ile dünya da hiç bir ülke istemez
    Cevapla
  • Adnan 6 yıl önce Şikayet Et
    2008 yılında varil fiyatı 147 dolarmış ama dolar 1.16 Usd çarptığında 163 tl yapıyor benzinin litresi 3.28 tl Şimdi varil fiyatı 46 Usd dolar 3.55 çarptığında aynı değeri buluyor şimdi benzin 5.20 tl buda demek oluyor devlet halkı düdüklüyor veya çaresi Yok tüm gelir burdan halka bırakıyorum yorum sizin
    Cevapla
  • isvicrelii 6 yıl önce Şikayet Et
    2008 petrol fiyati 147 dolardi benzinin litre fiyati 2.78 tl su anda petrol 46 dolar benzin 5.12 tl .Aramizda matematik uzmani varsa bi zahmet aciklasin bunu bana.
    Cevapla
  • sedat 6 yıl önce Şikayet Et
    index dolara bagli su anda dolar dustu ....
    Cevapla
  • Haha 6 yıl önce Şikayet Et
    Benzin fiyatı 2008 de 2.78 tl ise usd bazında; 2,78/1,2=2,32 usd eder. Şu an ki kurdan 2,32*3,56=8,25 ederdi. Demek ki varili 50 usd ye düştü diye 8,25 e değil 5,1 TL ye alabiliyoruz. Üstelik usd bazında 9 yıllık toplam enflasyonu da eklediğinizde 8,22 TL fiyat 10 tl yi de geçecek Türkiye enflasyonu ile birlikte düşünürseniz fiyat daha da artacaktır.
    Cevapla
  • Nettisviçrelii 6 yıl önce Şikayet Et
    Enflasyon denen olgudan haberiniz yok galiba. Konuşmak,bilip bilmeden yazı yazmakla uğraşacağınıza ilk emir "oku" ayetinin gereğini yerine getirirseniz sebebi anlarsınız.
    Cevapla
  • nett 6 yıl önce Şikayet Et
    petrol 147 usd iken tl olarak 216 tl yapıyordu varil fiyatı şuanda 47 usd ve fiyatı 167 tl tl bazında %50 fark yok. zaten bizim ülkemizde petrol ve otomotiv sadece vergi için var.
    Cevapla
  • Petrolcü 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede kaya gazı petrolü var.Bununla ilgili proje hazırlandı.Kaya gazını mikrodalga ile eritip çekecekler diye biliyorum.Kaya gazında rusyanın yöntemi pahalı, Amerika Türkiye'ye vermez. Kendi projemiz ile TPAO ve Tübitak destekli olarak üreteceğiz diye biliyorum. Hükümet bu projeye destek veriyor.
    Cevapla
  • mazin 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de petrol yok nasilsa yiyin birbirinizi gerçi olsada vergilerle yine aynı fiyat olurya neyse
    Cevapla
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Son zamanlarda nankorlugun bir meslek olduğunu düşünüyorum ülkemizde. Çünkü o kadar çok nankör varki anlamak mümkün değil
    Cevapla
  • aspnetturkiye.com 6 yıl önce Şikayet Et
    kaya gazı bol bizde çıkarma maliyetleri yükse diye çıkarlmıyor geelcek kavgası bügünlerden veriliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle