Dev banka çalışanlarından tazminat alacak!

Bankanın "sahte hesap skandalı" kapsamında yürüttüğü iç soruşturma tamamlandı.

Dev banka çalışanlarından tazminat alacak!
Dev banka çalışanlarından tazminat alacak!
GİRİŞ 11.04.2017 09:41 GÜNCELLEME 11.04.2017 09:41

ABD'nin en büyük ikinci bankası Wells Fargo, "sahte  hesap skandalı" kapsamında eski üst düzey yöneticilerinden toplam 75,3 milyon  dolar tazminat alacağını duyurdu.

Wells Fargo'nun 2011'den bu yana 2 milyonu aşkın hesabı  müşterilerinden izinsiz ve gizli açmasıyla ilgili yürüttüğü iç soruşturma  tamamlandı.

Bankadan yapılan açıklamada, 6 aylık soruşturma kapsamında 100'den  fazla kişiyle mülakat yapıldığı ve 35 milyon belgenin incelendiği bildirildi.

Soruşturmanın ardından bugün yayımlanan raporda, bankanın eski Üst  Yöneticisi (CEO) John Stumpf ve eski Ticari Bankacılık Müdürü Carrie L. Tolstedt  skandal kapsamında büyük ölçüde sorumlu tutulurken, bu iki yöneticiden tazminat  olarak toplam 75,3 milyon doların alınacağı belirtildi.

Buna göre, Wells Fargo'nun Stumpf'tan 28 milyon dolar alacağı  bildirilirken, Tolstedt'in sahip olduğu 47,3 milyon dolarlık banka hisselerini de  Wells Fargo'ya devredeceği ifade edildi.

Stumpf, kamuoyundan ve ABD Kongresinden gelen baskılar üzerine, geçen  ekim ayından önce 41 milyon dolar değerindeki Wells Fargo hisseleri ve 2016  ikramiyesinden vazgeçmiş, daha sonra da emekliliğe ayrılmıştı.

Wells Fargo, mart başında da skandal nedeniyle sekiz üst düzey  yöneticisinin toplam 32 milyon dolarlık ikramiyesini alamayacağını duyurmuştu.

SKANDALIN GEÇMİŞİ

ABD Tüketici Finansal Koruma Bürosu, geçen eylül ayında, banka  çalışanlarının satış ve performans hedeflerini tutturmak için 2 milyondan fazla  yetkisiz hesap açıldığını ve bunların diğer müşterilerin hesaplarından gizlice  para transferiyle finanse edildiğini duyurmuştu.

Wells Fargo, skandala karışan 5 bin 300 çalışanını işten çıkarırken,  185 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı.

Öte yandan, bankanın eski bir çalışanının 2007'de yazdığı ancak ekim  ayında ortaya çıkan iki mektubu, yasa dışı uygulamanın yaklaşık 10 yıllık  geçmişinin olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Wells Fargo bünyesinde 1994'ten bu yana çalışan kişinin, kendi  şubesinde açılan sahte hesapları "etik dışı ve usulsüz" bulduğu gerekçesiyle  kurum içinde gerekli yerlere bilgi verdiği ancak sonuç alamayınca durumu Stumpf'a  mektupla izah ettiği ekim ayında ortaya çıkmıştı.