Katar'dan flaş karar! Yeniden başlıyorlar

Katar 12 yıllık aranın ardından dünyanın en büyük doğalgaz sahasının geliştirilmesine yeniden başladı.

Katar'dan flaş karar! Yeniden başlıyorlar
Katar'dan flaş karar! Yeniden başlıyorlar
GİRİŞ 04.04.2017 14:55 GÜNCELLEME 04.04.2017 14:55

Katar artan rekabetin etkilerinin üstesinden gelebilmek adına dünyanın en büyük doğalgaz sahasının geliştirilmesi için kendi kendine uyguladığı yasağı kaldırmaya karar verdi.

Katar 2005 yılında, üretimdeki hızlı artışın rezerve olan etkisini incelemesi adına Doha'ya zaman vermek için İran ile paylaştığı Kuzey Sahası'nın geliştirilmesini ertelemişti.

Doha'nın Kuzey Sahası olarak adlandırdığı ve İran'ın Güney Pars dediği geniş doğalgaz sahası Katar'ın toplam üretiminin neredeyse tamamını oluştururken, ihracat gelirinin de yüzde 60'ını oluşturuyor.

Qatar Petroleum (QP) CEO'su Saad al Kaabi dün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Projelerimizin çoğunluğunu tamamladık ve şimdi ertelemeyi sonlandırmak için iyi bir zaman. Petrol için bazıları 2030'da talebin zirveye çıkacağını öngörüyor, bazıları ise 2042'de. Fakat doğalgaz için talep her zaman artıyor" dedi.

Al Kaabi, Kuzey Sahası'nın güneyindeki bölgede yapılacak geliştirme çalışmalarının yaklaşık 400,000 varil petrole karşılık gelen günlük 2 milyar küp kadem kapasitede olacağını ve beş veya yedi yıl içinde başlamasının ardından sahanın üretimini yüzde 10 artıracağını açıkladı.