İngiltere ekonomisi beklenenden hızlı büyüdü

İngiltere ekonomisi, 2016 yılının son üç aylık döneminde önceden tahmin edilenden daha hızlı büyüdü.

İngiltere ekonomisi beklenenden hızlı büyüdü
İngiltere ekonomisi beklenenden hızlı büyüdü
GİRİŞ 22.02.2017 14:04 GÜNCELLEME 22.02.2017 14:08

İngiltere'de Ulusal İstatistik Ofisi tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre ülke ekonomisi 2016'nın son çeyreğinde bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 0.7 büyüyerek önceki yüzde 0.6'lık büyüme tahminini aştı. Dış ticaret ve tüketici harcamaları en büyük katkıyı sağlarken, işletme yatırımları geriledi.

Tüketicilerin harcama yapma konusundaki istekliliği , Brexit oylamasından bu yana ekonomiyi taşıyan ana unsur oldu; şimdi ise uzmanlar, artan enflasyonun tüketici gelirlerini sıkıştırmasıyla birlikte mevcut durumun değişebileceğini düşünüyor.

IHS Markit ekonomisti Howard Archer, bu hafta “Sanki lastikte küçük bir delik açılmış gibi yıl içerisinde ilerlerken ekonominin kademeli olarak hava kaçıracağından kuşkulanıyoruz” dedi.

Tüketici harcamaları dördüncü çeyrekte yüzde 0.7 yükselirken, bir önceki çeyrekte ise yüzde 0.9 artış kaydetmişti. İhracat yüzde 4.1 arttı, ithalat ise yüzde 0.4 düştü: Dış ticaretin büyümeye net katkısı 1.3 yüzde puanı olarak diğer kategorilerin üzerinde gerçekleşti.

BloombergHT