Kur serbest kaldı, bankalara para aktı

Döviz kurunu serbest bırakan Mısır'da bankalara para girişi hızlandı.

Kur serbest kaldı, bankalara para aktı
Kur serbest kaldı, bankalara para aktı
GİRİŞ 01.02.2017 11:17 GÜNCELLEME 01.02.2017 11:17

Mısır Merkez Bankası, döviz kurunun serbest bırakılmasının ardından ticari bankalara 9 milyar dolarlık sermaye girişi olduğunu söyledi.

Ülkedeki dolar sıkıntısını hafifletmek için Kasım ayı başında döviz kurunu serbest bırakan Mısır'da dolar, karardan önce karaborsada resmi kurun yaklaşık 2 katı üzerinde işlem görüyordu.

Bloomberg News'e konuşan Başkan Yardımcısı Rami Aboul Naga, "Sisteme olan güven artıyor. Geçtiğimiz haftalarda bankalara döviz girişinde büyük artış gördük" dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) de geçen ay yaptığı açıklamada Mısır'ın poudun döviz kurunun düzgün yansıtıldığı "iyi işleyen" bir döviz piyasası yarattığını ve para biriminin bir süre "ani düşüş" yaşadıktan sonra güçlenebileceğini belirtmişti.

Kurun serbest bırakıma kararından bu yana pound yüzde 50'den fazla değer kaybederken, Mısır hisseleri yüzde 40'tan fazla yükseldi.

Mısır'da son üç yılda iş başına gelen üç ayrı hükümet tarafından uygulanan ekonomi politikaları, Süveyş Kanalı gelirlerinin azalması ve 31 Ekim 2015'te Sina Yarımadası'nda düşen Rus yolcu uçağının ardından turist sayısında yüzde 70'lere varan gerileme, ülkeyi ekonomik krizin eşiğine getirmişti.