'Euro 10 yıl sonra var olmayabilir'

Fransa'nın eski Ekonomi Bakanı Macron, Fransa ve Almanya'nın parasal birliği destekleyememesi halinde avronun sonunun gelebileceğini ifade etti.

'Euro 10 yıl sonra var olmayabilir'
'Euro 10 yıl sonra var olmayabilir'
GİRİŞ 11.01.2017 10:16 GÜNCELLEME 11.01.2017 10:16

Fransa'daki devlet başkanlığı seçiminde yarışan isimlerden biri olan eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron, Paris ve Berlin'in parasal birliği desteklemekte başarısız olmaları halinde euronun 10 yıllık bir zaman diliminde ortadan kalkabileceğini söyledi.

'DOLARA KARŞI EGEMENLİK SAĞLAMADI'

Geçen yıl Hollande liderliğindeki yönetimden ayrılarak kendi siyasi hareketini kuran Macron, Berlin'de Humboldt Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "Euronun tamamlanmamış olduğunun ve büyük reformlar olmadan sonsuza kadar devam edemeyeceğinin kollektif şekilde farkına varmamız gerekli. Euro, Avrupa'ya ABD doları karşısında tam uluslararası eğemenlik sağlamadı" diye konuştu.

Macron, parasal birliğin desteklenmesi, güçlenmesi için Fransa'nın istihdam piyasası reformları yapması, eğitim sistemini gözden geçirmesi, Almanya'nın da Euro Bölgesi'nde büyümeyi kemer sıkmanın değil daha fazla yatırımın büyütebileceğini kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

Uzmanpara