Akdeniz'de büyük yarış! İşte Türkiye'nin 2 rakibi

Emekli Büyükelçi Mithat Rende, Türkiye'nin Akdeniz'deki doğalgaz merkezi olmak zorunda olduğunu söyledi. Rende ayrıca, Türkiye ile yarışan iki ülkeyi de açıkladı.

Akdeniz'de büyük yarış! İşte Türkiye'nin 2 rakibi
Akdeniz'de büyük yarış! İşte Türkiye'nin 2 rakibi
GİRİŞ 27.12.2016 14:31 GÜNCELLEME 27.12.2016 14:32
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) İcra Komitesi eski başkanı emekli Büyükelçi Mithat Rende, Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerden birinde mutlaka bir doğalgaz ticaret merkezinin kurulacağını söyledi. Rende, Türkiye'nin hedefini açıkca ortaya koymasının önemli olduğunu ifade etti.

Katar'da 2007-2009 yıllarında büyükelçilik görevinde bulunan Rende, küresel doğalgaz piyasalarının önemli bir değişim ve dönüşüm içinde olduğunu, Avrupa Birliği'nden (AB) sonra bölgedeki ikinci büyük doğalgaz piyasasına sahip Türkiye'nin de bu dönüşümden etkilenebileceğini söyledi.

TÜRKİTE İLE YARIŞAN İKİ ÜLKE

Akdeniz'de satılan doğalgazın yüzde 70'nin hala petrol fiyatlarına endeksli olduğunu vurgulayan Rende, şöyle konuştu:

"Orta vadede bu oran düşecek. Akdeniz'e kıyısı olan bir ülkede mutlaka bir doğalgaz ticaret merkezi kurulacak. İtalya ve küçük piyasasına rağmen Yunanistan, Türkiye ile bu konuda yoğun bir yarış sürdürüyor. Doğalgaz ticaret merkezi, Akdeniz'de satılacak doğalgazın fiyatlandırma yapısını temelden değiştirecek. 2015 yılında dünyanın en büyük 5. doğalgaz ithalatçısı olan Türkiye'nin doğalgaz ticaret merkezi olma hedefini açık olarak ortaya koyması önemli."

Rende, bu sürecin 10 yıl kadar sürebileceğini belirtirken, bu sürecin başarılı şekilde faaliyete geçirilebilmesi için birçok gerekliliğin aynı anda yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

'TÜRKİYE MERKEZ OLMAK ZORUNDA'

Güneydoğu Avrupa, doğu Akdeniz, Karadeniz, Ortadoğu ve kuzey Afrika'da henüz verimli ve etkin bir şekilde gaz alım-satımını sağlayan bir piyasa mekanizmasının mevcut olmadığını belirten Rende, gaz alımlarının neredeyse tamamının ikili anlaşmalar çerçevesinde, uzun vadeli ve petrol fiyatına endeksli kontratlarla yapıldığını söyledi.

Bu nedenle doğalgaz ticaret merkezinin kurulmasının bölgedeki oyunun kuralını temelden değiştirebileceğini dile getiren Rende, "Türkiye bölgesinde doğalgaz ticaret merkezi olmak zorundadır." ifadesini kullandı.

TÜRKİYE YARIŞI KAYBEDERSE NE OLUR?

Türkiye'nin bu yarışı kaybetmesi durumunda doğalgazını, İtalya'daki doğalgaz ticaret merkezinde belirlenen fiyattan almak zorunda kalabileceği konusunda uyarıda bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • hamid 7 yıl önce Şikayet Et
    akdenizin bizim taraflarinda niye cikmiyor
    Cevapla
  • orhan 7 yıl önce Şikayet Et
    türkiyenin etrafında petrol gaz çıkıyorsa türkiyede çıkmıyorsa lozan yuzundendir yok sa türkiye petrol gaz zengini
    Cevapla