Trump dünyayı tehdit ediyor

Trump'ın taahhüt ettiği korumacı ticaret politikaları, küresel ekonomiyi tehdit eden en önemli unsurlardan biri olarak belirtiliyor.

Trump dünyayı tehdit ediyor
Trump dünyayı tehdit ediyor
GİRİŞ 26.12.2016 12:28 GÜNCELLEME 26.12.2016 12:34
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

2017'de küresel ekonominin önündeki en büyük risk faktörleri; Donald Trump'ın taahhüt ettiği korumacı ticaret politikalar, Çin ekonomisindeki yavaşlama, Avrupa Birliğinin (AB) geleceğine ilişkin belirsizlikler ile petrol ve emtia fiyatlarındaki oynaklık olarak belirtiliyor.

TİCARET SAVAŞINI TETİKLEYEBİLİR

Ancak küresel ekonomi için 2017'de en büyük risk, Trump'ın taahhüt ettiği korumacı ticaret politikaları faaliyete geçirmesi olarak tahmin ediliyor. Trump'ın politikalarının küresel bir ticaret savaşını tetiklemesinden ve dünya ekonomisinin resesyona sürüklenmesinden endişe ediliyor.

ÇİN'DE BÜYÜME YAVAŞLADI

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de ekonomik büyümenin yavaşlaması, ülkeden sermaye çıkışlarının hızlanması gelecek yıl için ikinci büyük risk olarak gösteriliyor. Gelişmekte olan ülkelerden çıkan sermaye geçen yıl 735 milyar dolara ulaşmış ve bunun dörtte üçü Çin'den gerçekleşmişti.

Çin'den bu yıl 1 trilyon dolara yakın sermayenin yurt dışına çıktığı belirtilirken, söz konusu çıkışın devam etmesinin ülkedeki ekonomik sorunları daha da derinleştireceği ifade ediliyor. Bu ülkede son dönemde konut fiyatlarındaki artış yeni bir varlık balonu tartışmasını gündeme getirirken, yönetim de bu riske karşı çeşitli önlemler aldı. Çin'in ekonomik verilerinde yaşanacak olumsuzlukların tüm dünyayı etkilemesi bekleniyor.

BREXİT BELİRSİZLİĞİ

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı (Brexit) ve sonrasındaki süreçler, 2017'nin bir başka risk faktörü olarak yakından izleniyor. İngiltere'nin Birlik'ten ayrılma sürecinde küresel finansal piyasaların karmaşık ve çalkantılı seyrine devam edeceği, bunun da yatırımlara zarar vereceği değerlendiriliyor. Bu durumun başta AB ülkeleri olmak üzere küresel ekonomiyi negatif etkileyeceği dile getiriliyor.

Öte yandan, Brexit'in Birlik karşıtı grupların güçlenmesine yol açabileceği, bu durumun AB projesini tehlikeye sokabileceği değerlendiriliyor.

ABD'DE BİR YÜKSEK RİSK DAHA

Güney Çin Denizi'ndeki gelişmeler, Filipinler ile Çin bağlamının ötesinde bir anlam ifade ediyor. Güney Çin Denizi’ne komşu diğer dört ülke ile bu su yolunun küresel ticaret, güvenlik ve jeo-stratejik öneminden ötürü, başta ABD olmak üzere Batı çıkarları doğrultusunda hareket eden Avustralya, Japonya gibi diğer bölge ülkeleri de konuyu yakından takip ediyor. Bu bölgedeki gelişmelerin gelecek yıl küresel ekonomiyi etkilemesi bekleniyor.

Rusya ve batılı ülkelerin karşı karşıya gelmesi, petrol ve emptia fiyatlarının ani düşmesi veya yükselmesi, merkez bankalarının uyguladığı belirsiz politikaların devam etmesi, AB'de popülizmin yükselişi ve Latin Amerika'da Brezilya ekonomisinin belirsizliğinin sürmesi, 2017'de küresel ekonominin önündeki en büyük risk faktörleri olarak öne çıkıyor.

'TÜRKİYE İÇİN ŞOK OLUŞTURABİLİR'

Ziraat Bankası ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, petrol fiyatlarında ani yükselişin Türkiye ekonomisi için olumsuz bir "şok" oluşturabileceğini vurgulayarak, "Çünkü enerji fiyatları tüketici sepetinde önemli bir paya sahiptir ve yüksek fiyatlar enflasyonu daha yukarı çekebilir. Ayrıca enerji faturası nedeniyle ülkenin ticaret açığı da artırabilir. Varil başına 50 dolar civarında seyreden fiyatların Türk ekonomisindeki makro göstergeleri kötüleştirmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bununla birlikte, fiyatlar 60 doların üzerine seyrederse, daha yüksek enflasyon oranları ve daha geniş ticaret açığı ile karşı karşıya kalabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Ersoy21 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam ülkeyi batırabilir.Görevde kalması iyi olur.
    Cevapla
  • Hakan 7 yıl önce Şikayet Et
    Soğuk savaş bitti.Sıcak savaş başladı.Ortadoğu'ya kim hakim olursa Dünya'ya hakim olacak.Allah müslimanların (İran hariç) yardımcısı olsun.ABD ,Çin'le bir kapışırsa çok güzel olacak.
    Cevapla
  • msk 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye enerji stoku yapmaya başlaması gerek en az 3 yil yetecek bir stok merkezleri yapilmali petrol fiyatları 120 dolar olduğu günler de oldu fakat tedbiri al tevekkül Allaha et
    Cevapla
  • Selami 7 yıl önce Şikayet Et
    Bütün bunlar saçmalık üreten yatırımlara devam eden projeleri hayata geçiren dış yatırımı çeken içerde piyasayı kontrolü altında tutabilen ülkelerin ekonomisi yükselecek yapamayanların ekonomisi kötüye gidecek biz projeleri hayata geçirmeye ve daha yeni projeler üretmeye piyasayı konröl altına almaya bakalım
    Cevapla