Petrolde ibre aşağı yönde

Petrol, dolardaki güçlenme ve Libya'nın arzı artırmaya hazırlanması ile birlikte haftayı kayıpla geçmeye yöneldi.

Petrolde ibre aşağı yönde
Petrolde ibre aşağı yönde
GİRİŞ 16.12.2016 10:25 GÜNCELLEME 16.12.2016 10:25

Petrol, Libya'nın arzı artırmaya hazırlanması ve dolardaki güçlenmenin, OPEC ve diğer üreticilerin küresel arz fazlasını azaltmak için üretimi kısma çabalarını dengelemesi ile birlikte haftayı kayıpla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.5 yükseldi ve haftalık kaybını yüzde 0.7'ye daralttı. Libya en büyük petrol sahalarından birini yeniden açtı ve iki yıl sonra ilk kez en büyük ihracat terminali Es Sider'den ham petrol yüklemesi yapmaya hazırlanıyor. ABD doları, Fed'in faiz artırımına gitmesinin ardından, önemli para birimleri karşısında yaklaşık bir ayın en büyük haftalık kazancına yöneldi ve bu durum, dolar ile fiyatlanan emtianın yatırımcılar için cazibesini azaltıyor.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Hong Sung Ki, "Piyasa Libya gibi ülkelerden gelecek olası üretim artışlarını ve dolardaki güçlenmeyi izliyor," dedi ve "Güçlü dolar enerji fiyatlarının yükselmesini daha zor hale getiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin 30 Kasım'da sekiz yıl sonra ilk kez üretim kısıntısına gitme anlaşmasına varmasından bu yana varil başına 50 dolar civarında işlem gördü. Daha geniş çaplı bir anlaşmaya, hafta sonunda OPEC ve aralarında Rusya'nın da olduğu 11 diğer üretici ülke arasında Viyana'da varıldı. Bu anlaşmaya dahil olan ülkeler dünya petrol üretiminin yüzde 60'ını kapsıyor.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 23 sent artarak Seul saati ile 10:45'te varil başına 51.13 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 14 sent yükselerek 50.90 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 57 altındaydı. Fiyatlar Salı günü Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 18 sent yükselerek varil başına 54.20 dolara çıktı. Fiyatlar Perşembe günü 12 sent yükselerek 54.02 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 1.99 primli işlem gördü.