Fed 2017'de ne yapacak?

ABD Merkez Bankası dün, son 10.5 yılda ikinci kez politika faizi oranını 25 baz puan artırarak yüzde 0,50-0,75 aralığına yükseltti.

Fed 2017'de ne yapacak?
Fed 2017'de ne yapacak?
GİRİŞ 15.12.2016 10:45 GÜNCELLEME 15.12.2016 10:45

ABD Merkez Bankası (Fed) dün, son 10.5 yılda ikinci kez politika faizi oranını 25 baz puan artırarak yüzde 0,50-0,75 aralığına yükseltti. Fed, ayrıca gelecek  seneye yönelik faiz artışı beklentisini ikiden üçe çıkardı.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Aralık toplantısı, beklendiği gibi  faiz artışıyla sona erdi.

Açıklama öncesi 3.46 seviyesinde işlem gören dolar/TL, karar sonrası 3.54'ün üzerini gördü. Kur şu dakikalarda 3.51 seviyesinde.

Peki bundan sonra ne olacak? Uzmanlar, Fed'in 2017'de nasıl bir yol izleyeceğini değerlendirdi.

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan: 

"Fed’in artık Aralık’ta faiz artıracağı hemen hemen bilinmekle beraber, 2017’ye de en az 2 faiz artışı beklentisiyle girme olasılığı ağır basıyor. 2017’de 8 toplantı yapacaklar ve bunun 4 tanesinde basın toplantısı olacak. Faiz artırımlarını seriye bağlamadıklarına göre, politika aksiyonunu ancak basın toplantısı olan FOMC’lerde alırlar. 4 faiz artırımı fazla gibi görünüyor, 2 mi 3 mü olur ona bakacağız.

Küresel ticaret Trump tehdidiyle karşılaşabilir, ancak Fed konusunda o kadar da agresif olmayacaklar. Dışarıda üretim yapan şirketlerin ABD’ye çağrılması, ithalatlara uygulanacak %35-45 gibi vergi oranları, altyapı yatırımları Trumponomics’i oluşturuyorlar. Amaç içeride büyümeyi sağlamak. %3-4 seviyelerinde büyüme rakamları kaydedip, biraz da enflasyon yaratabilirse (tüketim ve işçi maliyetleri en kısa yollu kanal olarak görünüyor) Fed de 3-4 faiz artırımını 2017 içine koyabilir.

'DOLARDA GÜÇLENME, ALTINDA DÜŞÜŞ ÖNE SÜRÜLEBİLİR'

Baz senaryo hem Fed dot plot, hem de OIS fiyatlaması çerçevesinde bu toplantıda faiz artırımı, 2017’de de 2 faiz artırımı şeklindedir. FOMC’nin 2017 yılı için fonlama oranı için projeksiyon medyanı olan %1,125; 2 faiz artırımına denk gelmektedir. Fed baz senaryonun dışına çıkmazsa teorik fiyatlama eğilimleri gerçekleşmez, bu senaryo önceden fiyatlandığı için. Bu medyanın %1,25 seviyesi üzerine çıkması durumunda ise 3 faiz artırımı beklentilerin içine girer ve ilave USD fiyatlaması görürüz. Haliyle bu sefer USD’de güçlenme, altında düşüş, GOÜ paralarında değer kaybı gibi beklentiler öne sürülebilir. DXY (dollar endeksi) ve TWI (dış ticaret ağırlıklı dolar endeksi) son 12-13 yılın rekor seviyelerinde yer almalarından ve son dönemde tahvil satışlarının aşırı noktalara gelmiş olmasından dolayı, baz senaryo içerisinde kalacak her türlü gerçekleşmenin piyasa düzeltmelerine zemin hazırlayacağını düşünüyoruz. Bu durum sadece fiyatların çok şişmiş olduğu endişelerini hafifleteceği için, piyasanın yönünü uzun dönemde değiştirecek nitelikte olmayacaktır. Fed’e ilişkin 2017 beklentilerinin tek ve son belirleyicisi bu toplantı değildir, Trump yönetimi altında her türlü ekonomik gerçekleşme 2017 beklentilerini şekillendirecektir.

Sonuç olarak; faiz artırım sıklığı beklentileriyle 2017’ye ivmeli girebilecek bir USD olacağı varsayımında bulunabiliriz. Özellikle Trump’ın kısa vadede kamu harcamalarını ve altyapı yatırımlarını artırarak destekleyeceği büyüme ile birlikte, diğer yandan ABD şirketlerinin işgücü maliyetlerini artırıcı adımlar atmasının enflasyona etki etmesi Fed’i beklenenden daha hızlı bir faiz artış sürecine de sokabilir."

İntegral Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu:

"Fed politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan artışla %0.75  seviyesine yükseltti. Projeksiyonlarda ise 2017 yılına yönelik 2 faiz artış beklentisi 3 ‘e yükselmiş görünüyor. Büyüme beklentisini %2’den %2.1’e yukarı yönlü revize edilirken, İşsizlik ise %4.6’dan %4.5’e aşağı yönlü revize edilmiş. Karar metninde işsizlikle ilgili daha güçlü tonlama var. PCE enflasyonu %1.9 hedefini korurken, çekirdekte %1.8 seviyesinde kalmış. Enflasyon konusunda büyük farklılık yok ancak ekonomideki iyileşme konusunda pozitif yönde revizyonlar var. Ancak enflasyondaki beklentilerde güçlenme yok.

Yellen karar metnindeki şahin havayı yumuşatıcı tarzda konuşmadı. Neyse onu söyledi diyebiliriz aslında. Ekonomi hakkında ılımlı açıklamalarda bulunurken 3 faiz artışını para politikası konusunda önemli bir değişiklik olarak görmüyor. Ancak politik belirsizlik olduğunu da ifade ediyor.

'DOLAR POZİTİF ALGILANDI'

Açıklama piyasalarda dolar pozitif olarak algılandı. Dolar endeksi 101.80 seviyesine kadar yükseldi. Dolar endeksi için 102 seviyesi bundan 15 gün önce zaten görülmüştü bu seviye şimdilik aşılmış değil. Dolar endeksinin 102 seviyesini geçmesi durumunda Fed kaynaklı yeni bir dolar lehine algılamanın etkisinden bahsedebiliriz. USDTRY’de ise 3.52 seviyesinin üzerine yükselişler var. Ancak bu seviyeler USDTRY’nin zaten bundan birkaç gün önce gördüğü seviyelerden yüksek yerler değil. EURUSD içinde aynı şey söz konusu. Bir süredir içinde hareket ettiği 1.05-1.0655 bandı hala ihlal edilmiş değil. Ons altında ise 1150 seviyesinin altına doğru sarkmalar var. Zaten aşağı yönlü olan trendi destekleyici sonuçlar olduğunu söylemek mümkün.

Piyasalardaki tüm hareketler Fed kararlarının  ve Yellen açıklamalarının dolarda güçlenme yarattığını gösteriyor. Ancak dolar endeksi 102 seviyesini geçmedikçe bu hareketler sınırlı kalabilir. Dolar endeksinin 102 seviyesi üzerine yükselmesi durumunda ise manzara değişebilir ve paritelerde hareketler sertleşebilir.

Bununla birlikte Fed FOMC komitesinin tamamı 2017 yılında değişecek. Bu nedenle karar metinlerinin tonlaması değişebilir."

IşıfFX Başanalisti ve UZMANPARA yazarı Gizmen Nalbantlı, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"FED yılın son toplantısında 25 baz puan faiz artırarak beklentiyi karşıladı. Faiz kararından daha önemli olan 2017 tahminleri ise 2 faiz artışından 3 faiz artışına revize edildi. Ekonomik aktiviteye dair yorumlarda iyileşme görülürken, Trump etkisi ile piyasa bazlı enflasyon ölçümlerinde kayda değer bir artış olduğu ifade edildi. Büyüme ve enflasyon tahminlerinde ise revize oldukça düşük. Trump’ın teşvik paketinin büyüme ve enflasyona yapacağı etki tahminlerde gözükmüyor. Mart toplantısında bunların devreye girmesi ve istihdam piyasasına katkı yapacağı algısının oluşması ile birlikte FED önümüzdeki yıl daha şahin olabilir.

Karar sonrası basın toplantısında açıklamalar yapan FED Başkanı Yellen, metine paralel olarak ekonomini iyi performans göstermeye devam edeceğini, iş gücü koşullarının güçleneceğini belirtti. FED’in net bir şekilde önünü görmeden faiz patikasında daha agresif bir politika izlemeyeceği görülüyor. Yellen’ın özellikle üzerine vurgu yaptığı verimlilik ve üretkenlik artışı, Trump’ın ekonomiyi desteklemesi koşuluyla sağlanabileceğine yönelik bir beklenti var. Bu da toplantıdan FED adına çıkardığımız en olumlu sonuç.

2017 yılında 3 faiz artışı öngörüsü ile birlikte doların dünyada değer kazanmaya devam edeceği bir döneme girmiş bulunmaktayız."

KAYNAK: UZMANPARA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL