Venezuela 100 banknotu tedavülden kaldırıyor

Venezuela, en yaygın kullanılan banknotu 100 Venezuela bolivarını tedavülden kaldıracağını açıkladı.

Venezuela 100 banknotu tedavülden kaldırıyor
Venezuela 100 banknotu tedavülden kaldırıyor
GİRİŞ 12.12.2016 10:56 GÜNCELLEME 12.12.2016 10:56

Devlet Başkanı Nikolas Maduro, Kolombiya sınırındaki kaçakçılıkla mücadele etmek amacıyla 2 ABD centi değerindeki 100 bolivarlık banknotları çarşamba gününe kadar tedavülden kaldıracaklarını ve madeni paralarla takas edeceklerini duyurdu.

Maduro, kaçakçıların söz konusu banknotları elden çıkarmak için vakitleri kalmayacağını ve yurt dışında kendi sahtekarlıklarında boğulacaklarını söyledi.

Muhalefet partileri ise karara tepki göstererek halkın halihazırda para çekmek için ATM'lerin ve bankaların önünde uzun kuyruklar oluşturduğunu ve banknotları değiştirmek için verilen 72 saatin yeterli olmadığını kaydetti.

ÜLKE KRİZDE

Venezuela, para biriminde yaşanan büyük değer kaybı nedeniyle 15 Aralık'tan itibaren kullanılmak üzere 6 yeni banknotun dolaşıma gireceğini duyurmuştu.

Ekonomik kriz ve gösterilere sahne olan petrol zengini Venezuela'da halk, saatler süren elektrik kesintileri, ilaç ve temel gıda ürünlerinin eksikliği nedeniyle zorluk çekiyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, enflasyon rakamlarının 2017'de 4 haneli rakamlara ulaşmasının beklendiği ülkede yönetim, 2015'ten bu yana verilerini açıklamıyor.

Nakit sıkıntısının yaşandığı ülkede, ATM'lerden sadece çok düşük miktarlarda para çekilebiliyor.

KAYNAK: AA