Piyasalar ECB toplantısına odaklandı

Küresel piyasalarda gözler, bugün Avrupa Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak sonuçlara ve ECB Başkanı Mario Draghi'nin yapacağı açıklamalara çevrildi.

Piyasalar ECB toplantısına odaklandı
Piyasalar ECB toplantısına odaklandı
GİRİŞ 08.12.2016 12:55 GÜNCELLEME 08.12.2016 12:55

Küresel piyasalarda gözler, bugün Avrupa Merkez  Bankası (ECB) Para Politikası Kurulutoplantısından çıkacak sonuçlar ile sonrasında ECB Başkanı Mario Draghi'nin yapacağı açıklamalara çevrilirken, yurt içinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları ve sanayi üretim endeksi verisi takip edilecek.

ECB'nin bugün gerçekleştireceği toplantı öncesinde dolar endeksi ile  10 yıllık tahvil faizlerinde gözlenen düşüş, risk iştahını artırırken, küresel  piyasalardaki iyimser havayı destekledi.

Dolar endeksi, dün 100,2 seviyelerine kadar gerilemesi sonrasında  bugün 100 sınırında dengelendi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise hafta başında  gördüğü yüzde 2,45 seviyelerinden düşüşe geçerek bugün yüzde 2,34'ün altını  gördü. Öte yandan, ABD'de açıklanan ham petrolstoklarındaki azalışa karşın Brent  petrolün varil fiyatı düşüşünü 3'üncü güne taşıyarak 53 dolarseviyelerine  geriledi.

Söz konusu gelişmeler sonrasında New York borsasında endeksler yüzde  1'in üzerinde kazanç elde etti. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1,55 ve S&P 500  Endeksi yüzde 1,32 artarak tarihi seviyelerini görürken, Nasdaq Teknoloji Endeksi  ise yüzde 1,14 değer kazandı.

Analistler, bugün ABD'de veri akışının zayıf olduğunu, haftalık  işsizlik başvurularının takip edileceğini belirterek, dolar endeksi ile ABD 10  yıllık tahvil faizlerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini  kaydetti.

ECB'DEN PARASAL GENİŞLEME SÜRESİNİN UZATILMASI BEKLENİYOR

Avrupa tarafında, İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin istifasını sunması  bugünün gündeminde önemli bir gelişme olarak öne çıkarken, avro/dolar paritesi  1,07'nin üzerindeki yatay hareketini 3'üncü güne taşıdı. Öte yandan, ECB'nin  bugün gerçekleştireceği toplantı öncesinde Avrupa pay piyasalarında pozitif hava  sürdü ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,81, Almanya'da DAX 30 endeksi  yüzde 1,96, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,10 ve Fransa'da CAC 40 endeksi  yüzde 1,36 değer kazandı.

Analistler, ECB'nin bugün gerçekleştireceği toplantıda, mevcutta Mart  2017 olan tahvil alım programı süresini uzatabileceği beklentilerinin arttığını,  buna karşın toplantıda yeni bir tedbir planı açıklanması ve faizlerde indirime  gidilmesinin gündemde olmadığını belirtti. Toplantıda ekonomik görünüm ve  enflasyonu baskı altına alan unsurların ele alınmasının beklendiğini ifade eden  analistler, Draghi'nin açıklamalarının yakından izleneceğini kaydetti.

Asya tarafında ise Japonya'da 3'üncü çeyrek büyümenin yüzde 2,2'den  yüzde 1,3'e revize edilmesine karşın küresel piyasalardaki olumlu havanın  etkisiyle Nikkei endeksi yüzde 1,2 değer kazandı. Çin'de ise beklentilerin  üzerinde gelen dış ticaret verilerinin ardından Şanghay bileşik endeksi yaklaşık  bir haftanın en yüksek seviyesini görürken, gelen kar satışlarının etkisiyle  yüzde 0,1 geriledi.

Yurt içinde ise hafta başından bu yana dolar/TL'de gözlenen düşüş  trendi, ABD 10 yıllık tahvilfaizlerindeki gerileme, gelişmekte olan  piyasalardaki olumlu hava ve Türk lirasına destek kampanyalarının etkisiyle dün  de devam etti. Dün yüzde 1,6 düşüşle 3,38 sınırına kadar gerileyen dolar/TL,  bugün de 3,3766'yı görürken, böylece TL'nin hafta başından bu yana dolar  karşısındaki kazancı yüzde 4'e yaklaştı.

Dün TL'deki güçlenmeden destek bulan Borsa İstanbul'da BIST 100  endeksi günü yüzde 0,79 yükselişle 76.030,78 puandan tamamladı.

Analistler, TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla  daha iyi performans gösterdiğine dikkati çekerek, teknik açıdan dolar/TL'de  3,40'ın altında kalıcılık sağlanması durumunda 3,30 seviyesinin gündeme  gelebileceğini dile getirdi.

Dolar/TL'deki düşüş eğiliminin sürmesi ve teknik açıdan BIST 100  endeksinin 75.500 direncini aşması sonrasında, hisse senedi piyasalarında da  pozitif görünümün sürebileceğine işaret eden analistler, bugün yurt dışında ECB  Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak sonuçlar ile Draghi'nin  açıklamalarının, yurt içinde ise EKK kararları ve sanayi üretimi verisinin  izleneceğini bildirdi.

AA FİNANS SANAYİ ÜRETİMİ BEKLENTİ ANKETİ

Bu arada AA Finans anketine katılan ekonomistler, ekimde  arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,8  gerilediğini öngörüyor.

Bu dönemde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin  yıllık yüzde 0,8, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim  endeksinin ise aylık yüzde 0,6 arttığı tahmin ediliyor.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına  göre yüzde 4,1 yükselmişti. Söz konusu ayda takvim etkisinden arındırılmış sanayi  üretim endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1, mevsim ve takvim etkisi  arındırılmış sanayi üretimi endeksi de bir önceki aya göre yüzde 3,8 azalmıştı.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ekim sanayi üretim endeksi

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

15.45 ECB Para Politikası Kurulu kararları

16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları