Petrol 15 ayın zirvesinde

Petrol, ABD stoklarındaki düşüşün arz endişeleri azaltması sonucu 15 ayın zirvesini gördü.

Petrol 15 ayın zirvesinde
Petrol 15 ayın zirvesinde
GİRİŞ 20.10.2016 10:05 GÜNCELLEME 20.10.2016 10:05

Petrol, ABD'de resmi verilere göre petrol stoklarının geçen hafta azalması ve bunun sonucu toplam stoktaki gerileme ile birlikte, 15 ayın en yüksek kapanışı yakınında tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 2.6 yükselişle Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapanmasından sonra yüzde 0.4 geriledi. Enerji Enformasyon idaresi verilerine göre, ABD petrol stokları geçen hafta 5.25 milyon varil düşerek Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Bloomberg'in anketine katılan 10 analistin tümü stoklarda artış olmasını bekliyordu. Suudi Arabistan Enerji ve Sanayi Bakanı Khalid Al-Falih, birçok ülkenin OPEC'in üretimi kısma kararına katılmakta istekli olduğunu söyledi.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) Kasın ayındaki resmi toplantısında, arzın kısılmasına yönelik anlaşmayı uygulayıp uygulamayamacağına ilişkin belirsizliklerden dolayı, varilbaşına 50 dolar civarında dalgalandı. OPEC'in oluşturacağı bir komite, bu ay bir araya gelerek,ülkelerin bireysel üretim miktarlarına ilişkin anlaşmazlıkları gidermeye çalışacak. Al-Falih, ABD ham petrol stoklarının azalmakta olduğunu ve talebin yeniden güçlendiğini sözlerine ekledi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "ABD ham petrol stokları doğru yönde ilerliyor, ancak halen çok yüksek seviyelerde," dedi ve "Piyasa, OPEC anlaşması sonucu arzın azalacağı olasılığına olumlu tepki veriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Perşembe günü vadesi dolacak Kasım teslimatı Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 18 sent düşerek, Hong Kong saati ile 11:07'de varil başına 51.42 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 1.31 dolar yükselerek 51.60 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 57 altındaydı Daha aktif işlem gören Aralık kontratı 14 sent düşüşle 51.68 dolara geriledi.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 9 sent düşüşle varilbaşına 52.58 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 9 9sent ya da yüzde 1.9 yükselerek 52.67 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 90 sent primli işlem gördü.