Operasyon Kerkük'e kayarsa petrol ne olur?

Musul operasyonunun Kerkük'e kayması halinde, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ekonomik olarak oldukça zor bir durumda kalabilir.

Operasyon Kerkük'e kayarsa petrol ne olur?
Operasyon Kerkük'e kayarsa petrol ne olur?
GİRİŞ 18.10.2016 12:10 GÜNCELLEME 18.10.2016 12:11

Musul'a yönelik operasyonun Kerkük'e kayması halinde, bu durumun Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne günlük 20 - 25 milyon dolara mal olabileceği belirtiliyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) en önemli gelir kaynağı petrol. Petrol fiyatlarının gerilemesi bölgesel yönetimi de ekonomik olarak zora sokmuştu. IKBY, petrol satışlarından sağladığı gelirinin ciddi biçimde düşmesi nedeniyle Türkiye’den bir süre önce borç para aldı. Bölgesel yönetimin Türkiye’ye 1 milyar doların üzerinde borcu olduğu belirtiliyor. Musul operasyonunun uzaması ve operasyonun Kerkük’e doğru genişlemesinin Kürt yönetimine ekonomik yönden ağır bir faturaya neden olabileceği değerlendiriliyor.

'EKONOMİYİ FECİ HALE GETİREBİLİR'

Kaynaklar, halen hattan günlük 500-600 bin varil dolayında petrol akışı olduğunu belirterek “Halen, brent petrolün varil fiyatı 52-53 dolar düzeyinde bulunuyor. Kürt yönetimi, özel bazı anlaşmalarla (opsiyonlarla) ve daha uygun fiyatlarla petrol satışı yapıyor. Bu fiyatlar dikkate alındığında hattın devre dışı kalmasının IKBY’ye maliyetinin rahatlıkla günlük 20-25 milyon dolar olduğunu söyleyebiliriz. Petrol akışının kesilmesi, IKBY’yi ekonomik olarak feci hale getirir” dedi.

PETROL FİYATLARINI EKİLER Mİ?

Kerkük-Ceyhan Kürt Petrol Hattı’nın devre dışı kalmasının fiyata etkisi de tartışılıyor. Sektör temsilcileri, dünyada günlük 80- 85 milyon varil petrol üretildiğini ve bu petrolün dünya piyasalarına arz edildiğini belirterek, “Bu miktarda üretimin yanında 600 bin varil pek bir şey ifade etmez. Bu yönüyle bakıldığında petrol fiyatlarını etkilemez” dedi.

Habertürk