Yırtılmayan ve ıslanmayan para piyasa sürüldü

İngiltere'de ıslanmayan ve yırtılması imkansız plastik 5 sterlinlik banknotlar üretildi.

Yırtılmayan ve ıslanmayan para piyasa sürüldü
Yırtılmayan ve ıslanmayan para piyasa sürüldü
GİRİŞ 14.09.2016 01:25 GÜNCELLEME 14.09.2016 12:08
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İngiltere Merkez Bankası bugün piyasaya sürdüğü 5 sterlin banknotlarla bir ilke imza attı. Arka yüzünde İkinci Dünya Savaşı döneminde İngiltere Başkanı olarak görev yapan Winston Churchill'in fotoğrafının bulunduğu 5 sterlin banknotları plastikten üretildi. Plastik banknotlar ıslanmadığı gibi yırtmak da imkansız.

NTV'de yer alan habere göre; İngiltere ve Galler'de bugün piyasaya sürülen ve önümüzdeki günlerde bankamatiklere de dağıtılacak 5 sterlin plastik banknotlar ince ve elastik polimerden (ardışık malzeme) üretildi.

İngiltere Merkez Bankası BoE Başkanı Mark Carney, "Banknotlarda polimer malzemesinin kullanılması paranın cüzdanda daha rahat taşınması ve çamaşır makinasına atıldığında deforme olmaması anlamına geliyor" dedi. Carney, plastik banknotların, kağıt banknotlardan 2.5 kat daha fazla ömürlü olacaklarını söyledi.
İngiltere Merkez Bankası plastik 10 sterlin banknotları 2017 yılında tedavüle sunmayı bekliyor. 10 sterlin banknotların arka yüzünde İngilizlerin ünlü yazarı Jane Austen'ın fotoğrafı yer alacak.

2020 yılında ise plastik 20 sterlin banknotlar piyasaya sürülecek. 20 sterlin banknotların arka yüzünde ise ünlü ressam J.M.W. Turner'ın fotoğrafı yer alacak.

İskoçya 2015 Mart ayında bir miktar plastik 5 sterlin banknotu tedavüle koymuştu. İngiltere'den önce Kanada, Meksika, Yeni Zelanda ve Avustralya plastik banknotları piyasaya sürmüştü.

YORUMLAR 2
  • Özay 7 yıl önce Şikayet Et
    Polymer para diye aratın merak edenler.
    Cevapla
  • Hasan Selim 7 yıl önce Şikayet Et
    Avustralya doları zaten öyle ve yıllardır da tedavülde kullanılıyor.
    Cevapla