Avrupa'da yeni kriz

Brexit'le çalkalanan Avrupa Birliği'nin gündemine bu kez İtalya'daki bankacılık krizi oturdu.

Avrupa'da yeni kriz
Avrupa'da yeni kriz
GİRİŞ 20.07.2016 13:31 GÜNCELLEME 20.07.2016 13:31
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ardından toparlanmaya çalışan Avrupa Birliği'nin gündemine bu kez İtalya'daki bankacılık krizi oturdu.

BORÇ NE KADAR?

Bankacılık sektöründeki sorunlar İtalya'nın odak noktasında yer alırken, sektörün yaklaşık 360 milyar avro batık kredisi olduğu belirtiliyor. İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin ülkesindeki bankacılık sistemine 40 milyar avro kadar bir kaynak enjekte etmeyi istemesine karşın mevcut AB bankacılık düzenlemeleri, İtalya’nın bankacılık sektörünü desteklemesine imkan tanımıyor.

Uluslararası Para Fonu da (IMF), İtalya'ya ilişkin yayımladığı yıllık gözden geçirme raporu niteliğindeki 4. Madde Konsültasyon Raporu'nda, İtalya ekonomisinin 2007'deki kriz öncesi üretim seviyelerine 2020'lerin ortasına kadar dönmesini beklemediklerini, bunun da yaklaşık 20 yıllık bir kayba işaret ettiğini bildirmişti. Raporda, İtalya ekonomisinde uzun süredir devam eden resesyonun kademeli toparlanmaya başladığı ifade edilerek, bu toparlanmanın kırılgan ve ılımlı olduğu kaydedilmişti.

"İTALYA KAYNAKLI ENDİŞELER ARTTI"

Merkez bankaları ile ilgili beklentilerini de paylaşan Hense, Brexit sonrasında piyasalarda oluşan belirsizlikten dolayı ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri aralıktan önce artırmayacağını belirterek, "İtalya'daki referandum ve ABD'deki seçim sonuçları Fed'in faiz artırmasını gelecek yıla hatta daha sonraya ertelemesine sebep olabilir." dedi.

Florian Hense, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) şu anki duruşunu koruyacağını, varlık alımlarına Mart 2017'den sonra devam edeceğini bildirdi.

Capital Economics Yardımcı Ekonomisti Alex Holmes da Avrupa'da İtalya'da batık kredilerin 2009 yılından bu yana artış gösterdiğini vurguladı.

AB'de bankacılıkla ilgili yeni düzenlemelerin yatırımcıları tedirgin ettiğine dikkati çeken Holmes, İtalya kaynaklı krize dair endişelerin de arttığını, ancak politika yapıcıların İtalyan bankalarını desteklemek için çözüm bulacağını vurguladı.

Holmes, İtalya'da banka hisselerinin hisse senedi piyasası üzerindeki baskısının fazla sürmeyeceğini de söyledi.

YORUMLAR 2
  • Ali Kılıç 7 yıl önce Şikayet Et
    darısı diğer Üyelerine, başta olmak üzere ALMANYA İnşallah .
    Cevapla
  • Can 7 yıl önce Şikayet Et
    Beter olun da masum ülkeleri karıştıramayın.
    Cevapla