Osborne’dan "güçlüyüz" mesajı

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Brexit kararını çıkmasının ardından piyasalara ve iş dünyasına güven çağrısında bulundu.

Osborne’dan "güçlüyüz" mesajı
Osborne’dan "güçlüyüz" mesajı
GİRİŞ 27.06.2016 10:59 GÜNCELLEME 27.06.2016 10:59

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Avrupa Birliği (AB) referandumundan Brexit kararını çıkmasının ardından piyasalara ve iş dünyasına güven çağrısında bulundu.

Osborne, piyasalar açılmadan önce Hazine Bakanlığı’nda yaptığı konuşmasında, “Britanya ekonomisinin referandum sonuçlarına uyum sağlaması kaçınılmaz. Ekonomimiz özünde güçlü. Hazine Bakanlığı, İngiltere Merkez Bankası ve Finansal Denetim Otoritesi (FCA) son birkaç ayı bu sonucun çıkması durumunda yapılacaklar için güçlü acil durum planları hazırlamakla geçirdiler.” ifadelerini kullandı.

İngiltere’deki otoritelerin tamamının gerekli önlemleri aldığını belirten Osborne, İngiltere Merkez Bankası’nın gerekli görülmesi halinde döviz cinsinden likidite sağlayabileceğini vurguladı.

Osborne, Brexit kararının ardından G-7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları ile görüştüğünü belirtti.

Önümüzdeki dönemde kısmı oynaklıkların olabileceğine işaret eden Osborne, “Sakin bir deniz yolculuğumuz olmayacak. Fakat kararlılığımız azımsamayınız. Beklenmeyenin gerçekleşmesine hazırlıklıydık. Olabilecek her şeye karşı ekip donanımımız mevcut.” şeklinde konuştu.

Osborne’un mesajlarının ardından İngiliz sterlini ABD doları karşısında yüzde 2 seviyesinde olan kaybını azaltmaya başladı.

İngiliz sterlini Londra saatiyle 08.20 itibariyle ABD doları karşısında yüzde 1,63 oranında düşüşle 1,3456 seviyesinde işlem görüyor. Londra Borsası ise güne yüzde 0,78 düşüşle 6090,86 puandan başladı.

AB referandumunda Brexit kampanyasının liderliğini yürüten eski Londra Belediye Başkanı Muhafazakar Partili Boris Johnson ise Telegraph gazetesine yazdığı makalede İngiltere'nin ortak pazara erişiminin devam edeceğini belirmişti.

23 Haziran Perşembe günü yapılan referandumda halkın yüzde 52'si Brexit yönünde oy kullanmıştı.