6 Yunanistan buhar oldu

Dünya piyasalarında deprem etkisi yaratan Brexit fırtınasının ilk günkü faturası belli oldu.

6 Yunanistan buhar oldu
6 Yunanistan buhar oldu
GİRİŞ 27.06.2016 09:59 GÜNCELLEME 27.06.2016 10:01

İngiltere’nin referandumuyla piyasalarda 1 günde 2 trilyon dolar buharlaştı. Sadece New York’un kaybı 800 milyon dolar. 

Küresel piyasalarda 2008'den bu yana yaşanan en büyük sarsıntı olan Brexit'in faturası ortaya çıkmaya başladı. İngiltere'nin AB'den ayrılmayacağını düşünerek pozisyon alan, durum tam tersine çıkınca da ters köşe olan piyasalarda 1 günde 2 trilyon dolar buharlaştı. Bu, Yunanistan'ın borcunun kurtarılmasından 6 kat daha büyük bir maliyet anlamına geliyor. Ayrılma kararının ardından Asya borsalarında başlayan satış dalgası, Avrupa'ya ardından da Amerika'ya sıçramıştı.

NEW YORK'TAN 800 MİLYON DOLAR

Brexit'in ABD piyasalarına etkisini değerlendiren High Frequency Economics'in Başekonomisti Jim O'Sullivan, yaşanan dalgalanmanın ABD ekonomisini olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi. Özellikle New York Borsası ve dolardaki sert hareketlerin büyümeye zarar verebileceğini belirten O'Sullivan, "Şu an en önemli soru, bu dalgalanmanın daha büyük bir reaksiyonun başlangıcı olup olmayacağı. Risksiz varlıklara yöneliş borsalarda tam bir çöküşe mi yol açacak yoksa piyasalar sakinleşecek mi? Buna verilerin yerine yatırımcıların hisleri karar verecek" diye konuştu. O'Sullivan, ABD borsalarının toplam piyasa değerinin 23 trilyon dolar civarında olduğu bilgisini verirken, "Yüzde 1'lik kayıp 230 milyar dolara tekabül ediyor. Cuma günü New York borsasında kayıplar yüzde 3.5-4.0 civarındaydı. Bu sadece bir günde yaklaşık 800-900 milyon doların kaybedildiği anlamına geliyor" değerlendirmesini yaptı.

BİR DARBE DE MOODY'S'DEN

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere'nin 'durağan' olan kredi notu görünümünün 'negatif'e çekildiğini açıkladı. Reyting şirketinin açıklamasında, referandum sonucunun belirsizlik sürecinin uzamasına yol açacağı, ülkenin orta vadeli büyüme görünümüne ise 'negatif' yönde etki edeceği vurgulandı. Açıklamada, "İngiltere'nin AB ile ticaret anlaşmasının şartlarını müzakere edeceği birkaç yıllık dönemde, Moody's ülkede belirsizliğin artmasını, güvenin azalmasını, harcamaların ve yatırımların yavaşlamasını ve bunun bir sonucu olarak da büyümenin zayıflamasını beklemektedir" ifadelerine yer verildi. Fitch ise Brexit'in İngiltere'nin kredi notuna "kısmen olumsuz" etki edeceğini vurguladı.

LONDRA'YA BİR RAKİP DAHA ÇIKTI: FRANSA

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Francois Villeroy de Galhau, "Yarın İngiltere tek pazarın parçası değilse, Avrupa pasaportu tutmayacaksa Londra'da bulunan olamaz" diyerek Paris'in yeni finans merkezi olacağını iddia etti. Britanya'da 2.2 milyon kişi finans sektöründe çalışıyor.

FED FAİZ ARTIŞINI ERTELER

İsviçre'nin uluslararası bankası UBS'in ABD Başekonomisti Maury Harris de ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışını, Brexit ile başlayan finansal türbülansı değerlendirmek için öteleyeceğini belirtti. Harris, "Brexit'e rağmen bu yılın ikinci yarısında borsada yeni zirveler görebiliriz" öngörüsünde bulundu.

KAYNAK: SABAH