Telefonlar susmuyor! Şimdi ne olacak?

İngiltere'nin referandum kararı sonrası altın rekor kırarken, dolar 3 lirayı aştı, borsalar çöktü. Peki en kötü geride mi kaldı?..

Telefonlar susmuyor! Şimdi ne olacak?
Telefonlar susmuyor! Şimdi ne olacak?
GİRİŞ 24.06.2016 14:46 GÜNCELLEME 24.06.2016 15:23

İngiltere'de referandumda sürpriz bir şekilde Avrupa Birliği'nden ayrılık kararı çıkarken, piyasalar da alev aldı. Beklenmeyen kararı fırsata çevirenler kadar kaybedenler de olurken, geceden bu yana aracı kurumların telefonları susmuyor.

Altın yurt içinde rekor kırarken, dolar 3 TL'yi test etti. Sterlin dolar karşısında 31 yılın dibine vururken, Borsa İstanbul 100 endeksi ise güne yüzde 5'in üzerinde kayıpla başladı. Avrupa borsalarında ise düşüş yüzde 82'i aştı.

DOLAR/TL GEVŞİYOR... 

Öğlen saatlerinde dolar/TL 2.91 seviyelerine gevşerken, Borsa'da ise düşüş yüzde 3.94'e geriledi. Peki bundan sonra ne olacak? Yatırımcı ne yapmalı?

Paranın uzmanları tüm bu soruları ve daha fazlasını yanıtladı.

'SİYASAL-SOSYAL ARTÇILAR OLABİLİR ANCAK...'

GEDİK YATIRIM PORTFÖY YÖNETİM MÜDÜRÜ ERAL KARAYAZICI:

"Brexit kararı kuşkusuz çok önemli ve siyasal – sosyal artçıları da olabilecektir. Ancak bunun AB’yi veya dünya ekonomisini bir resesyona itmesini beklemiyorum. Bu tür durumlarda batılı siyasetçiler sağlıklı tedavi reçeteleri uygulamak konusunda deneyim kazandılar. Piyasalar artçı sarsıntılar  ile önümüzdeki günlerde bugün test edilen en düşüklerin bir miktar daha altına kayabilir. Ancak freni patlamış kamyon refleksi ile bu fiyatlamanın devam edeceğini ve kalıcı hasarlar vereceğini düşünmüyorum.

EN KÖTÜ GERİDE Mİ KALDI?

Aksine kötü haber ile ulaşılan ucuz fiyatların bugün yaşanan ana finansal sarsıntı ve % 50 olasılık ile önümüzdeki günlerde yaşanabileceğini düşündüğüm ölçülü artçı sarsıntıları takiben (Bu senaryoda BIST 70.000 civarını da test edebilir ) varlık piyasalarında pozitif geçecek bir temmuz – ağustos perdesine zemin oluşturduğu görüşündeyim.

'YAKIN VADEDE O SEVİYELER İMKANSIZ AMA...'

Bu anlamda da yakın vadede BIST’in 76.000 – 76.500 bandını aşmasının USDTRL ‘nin 2,88 ‘in altına gelmesinin kolay olmadığını ancak temmuz – ağustos perdesinde BIST’in 86.000 civarını  USDTRL ‘nin 2,80 civarını test etme şansını koruduğunu düşünüyorum."

DESTEK MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA UZMANI KUTAY GÖZGÖR:

"İngiltere’nin Avrupa Bölgesi’nden ayrılması sonrası piyasalar riskli varlıklardan çıkarak güvenlik varlıklara yönelişini hızlandırdı. Bundan sonra piyasaları oldukça zorlu süreç bekliyor. İngiltere’nin bölgeden ayrılma süreci en az 2 yıl sürecek. Bu bağlamda merkez bankalarının parapolitikalarında değişiklikler göreceğiz ve bu değişikliklerden güvenli varlık olan Dolar ve Altın fiyatları ön plana çıkabilir. Endekslerde ise risk iştahının azalması sonrası zayıf görüntünün devam ettiğini görebiliriz.

'ALTIN YÜKSELİŞLERİNE DEVAM EDEBİLİR'

Brexit sonrası piyasalar güvenli varlıklara yönelişlerini sürdürüyor. İlk tepki olarak Dolar bacaklı pariteler, altın fiyatları değer kazansa da piyasalar denge arayışını sürdürüyor. Altın fiyatları için 1287 önemli destek olarak karşımıza çıkabilir. Bu seviyenin üzerinde kalınması halinde yükselişler tekrardan 1330 – 1360 direnç bölgesine doğru sürebilir. Gram altın fiyatlarının da 130 TLseviyesine yükselerek rekor gerçekleştirdiğini görüyoruz. TL’nin zayıf görüntüsü altın fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesi gram altın fiyatlarının 125 seviyesin üzerinde kalıcılık sağlanmasına neden olabilir. Dolar / TL paritesi ise düşük işlem hacminin etkisiyle 3,00 seviyesine yükselse de kalıcı olmadı. Ancak, risk iştahının düşük olması Dolar / TL paritesinde geri çekilmeleri sınırlandırabilir. 

'KÜRESEL PİYASALARIN YÖN BULMASI KOLAY OLMAYACAK'

Teknik görüntüde 2,9050 desteği ön plana çıkabilir. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde yükselişler yeniden 2,9450 – 2,9640 direnç bölgesine doğru devam edebilir. Endeksler ise Brexit sürecinden en olumsuz etkilenen ürünler oldu. Bist 100 endeksinin düşüşleri % 5 ‘i geçti.76200 seviyesi gün içi direnç olarak takip edilebilir. Bu seviyenin aşılmadığı sürece endekste geri çekilmeler kademli olarak 74300 – 71600 bölgesine doğru sürebilir. Küresel piyasaların yön bulması kolay olmayacak gibi görünüyor."

KAYNAK: UZMANPARA