George Soros'dan Brexit vurgunu!

Dünyaca ünlü spekülatör George Soros, yine İngiltere'ye yönelik oynadığı oyunu kazandı.

George Soros'dan Brexit vurgunu!
George Soros'dan Brexit vurgunu!
GİRİŞ 24.06.2016 14:01 GÜNCELLEME 24.06.2016 14:01

Dünyaca ünlü "kurt" yatırımcı George Soros, bir kez daha haklı çıktı. Bundan tam 24 yıl önce yine İngiltere'deki gelişmelere yönelik yatırım yapan ve 1 milyar dolar kar elde eden 85 yaşındaki milyarder, bu kez altından köşeyi döndü.

Son günlerde elindeki hisseleri satarak altın alan Soros, İngiltere'nin yaptığı referandumda Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı çıkmasıyla resmen köşeyi döndü.

Dün 1254 dolara kadar gerileyen altının ons fiyatı, referandumun "Brexit" taraftarlarının üstünlüğüyle tamamlanmasının ardından 1358.55 dolara kadar çıktı. Yani dünkü seviyelere göre altının ons fiyatı bir anda yüzde 8.3 değer kazandı.

Geçtiğimiz günlerde Soros göçmen krizi yüzünden Avrupa Birliği’nin dağılacağına dikkat çekip "Eğer İngiltere birlikten ayrılırsa bu da domino etkisi yapabilir” uyarısında bulunmuştu.

Soros en son evinden kalkıp şirketin başına geçtiği 2007 yılında 2008 krizini öngören hamlelerde bulunmuş ve böylece herkes krizde kıvranırken o 1 milyar dolar kazanmayı başarmıştı.

"1 STERLİN=1 EURO OLACAK"

George Soros, Guardian gazetesine yazdığı makalede İngiltere'nin AB'den çıkmasının, ülkeyi ekonomik olarak olumsuz etkileyeceğini belirterek sterlinde yaşanacak devalüasyonun kendisinin 'hedge fon' yatırımları üzerinden büyük kazançlar elde ettiği, Eylül 1992'deki yüzde 15'lik devalüasyondan daha büyük ve daha yıkıcı olacağını yazmıştı. 

Soros, "Şu andaki piyasa fiyatlandırması tarafından işaret edilen beklentiler göz önünde bulundurulursa, Brexit'ten sonra Sterlin'in en az % 15 ve muhtemelen % 20'den fazla düşeceğini, yani şu andaki 1.46 $ değerinden 1.15 $'ın altına düşeceğini varsaymak mantıklı olur. Eğer Sterlin bu seviyeye düşerse, ironik bir biçimde bir Sterlin bir Euro'ya eş değer olacaktır."