İngiltere'den dünya piyasalarına şok!

Küresel piyasalar, İngiltere'de dün yapılan referandumdan Brexit kararı çıkmasının ardından negatif seyrediyor.

İngiltere'den dünya piyasalarına şok!
İngiltere'den dünya piyasalarına şok!
GİRİŞ 24.06.2016 10:05 GÜNCELLEME 24.06.2016 10:05

Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda seçmenler ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar verdi. Resmi olmayan sonuçlara göre Birleşik Krallık'ta AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı.

Tarihi referandumda İngiltere ve Galler'de birlikten ayrılmayı isteyenler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ise AB'de kalmak isteyen seçmenlerin ağırlıkta olması dikkati çekti.

1985'TEN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYE

Referandum sonuçlarının ardından sterlin/dolar paritesi yüzde 10'un üzerinde değer kaybederek 1985 yılından bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1,3230'u görürken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 5 geriledi, altının ons fiyatı ise yaklaşık yüzde 7 yükselerek 1.350 doları aştı.

BREXIT SONRASI ASYA BORSALARINDA DURUM

Referandumun ilk etkilerinin görüldüğü Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 8 değer kaybederken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 5, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 3,5 düşüş kaydetti.

Dün akşama kadar referanduma ilişkin yayımlanan anketlerde AB'de kalma yanlılarının önde olduğunun görülmesi piyasalarda son dakikaya kadar iyimserliğin hakim olmasına neden olmuştu. Bu iyimserlikle dün ABD'de pay piyasaları yüzde 1'in üzerinde yükselirken, Avrupa borsalarında artışlar ise yüzde 2'ye yaklaşmıştı.

GÖZLER İNGİLTERE'DE

Analistler, Brexit kararının, bugüne kadar ters yönde pozisyon alan yatırımcılarda paniğe neden olduğunu ifade ederek, stop-loss (zarar kes) emirlerinin de çalışmasıyla fiyat hareketliliklerin oldukça sert olduğunu vurguluyor.

Bugün İngiltere Başbakanı ve yetkililerden gelecek açıklamaların piyasaların ana gündem maddesi olacağına değinen analistler, piyasalarda artan oynaklığın ardından merkez bankalarından gelmesi muhtemel açıklamaların da takip edileceğini kaydediyor.