İran ekonomisinde 25 yıl sonra bir ilk

İran`ın üç yıl önce yüzde 40 seviyelerini gören enflasyon oranı, yaptırımların kalkmasından altı ay sonra yüzde 9,5`e kadar geriledi.

İran ekonomisinde 25 yıl sonra bir ilk
İran ekonomisinde 25 yıl sonra bir ilk
GİRİŞ 22.06.2016 11:25 GÜNCELLEME 22.06.2016 11:25

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Bagher Nobakht, salı günü yaptığı açıklamadaenflasyon oranının 25 yıl sonra ilk defa tek haneli seviyeye indiğini belirtti. Buna göre yıllıkenflasyon oranı yüzde 10,2'den 9,5'e geriledi. Bloomberg News'in haberine göre Devlet bankası Bank Melli İran da dâhil tüm bankaları bir yıllık mevduat faizini yüzde 18'den yüzde 15'e düşürdü.

İran Merkez Bankası Başkanı Valiollah Seif, faizlerin enflasyon oranından yüzde 1 ya da 2 yüksek olmasının kabul edilebilir olduğunu söyledi.

35 yıldan fazladır devam eden yaptırım yükünü Ocak 2016'da omuzlarından atan İran'da enflasyon2013 yılında yüzde 40'lara kadar ulaşmıştı. Ruhani'nin yüksek faiz oranlarıyla fiyat artışlarını desteklemesi de ülkeye yatırımları daha da azaltırken, büyüme kısırlaşmıştı.

Yaptırımlarla petrol gelirlerinin çoğunu kaybeden İran'ın petrol üretimi, ambargonun kalkmasıyla, 35 yıl öncesine geri döndü.

Kardan Yatırım Bankası İşletme Müdürü Mona Hajialiasghar, düşük enflasyon ve faiz oranlarınınsermaye yatırımlarını teşvik edeceğini söyledi. Paranın tasarruflardan gayrimenkul ve hisse senedi piyasasına kayacağını söyleyen Hajialiasghar "Ancak ekonomi üzerindeki etkisini görebilmemiz için birkaç aya daha ihtiyacımız var. Bununla birlikte ekonomide yapısal reformlar da önemli" dedi.