Putin iyice sıkıştı! Dev şirketi satabilir

Putin'in, başkanlık seçimi öncesi taahütleri karşılamakta zorluk çektiği için Rosneft'i satmayı planladığı belirtildi.

Putin iyice sıkıştı! Dev şirketi satabilir
Putin iyice sıkıştı! Dev şirketi satabilir
GİRİŞ 20.06.2016 11:11 GÜNCELLEME 20.06.2016 15:10
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Başkanı Putin, iki yıldan az bir süre kalan seçimler öncesi olası başkanlık adaylığı öncesi, harcama taahhütlerini karşılamakta zorluk çekmesi ile birlikte, Rusya'nın en değerli şirketlerinden birinin bir kısmını Çin ve Hindistan'a satmayı değerlendiriyor.

11 MİLYAR KAR BEKLİYORLAR

BloombergHT'nin haberine göre konu hakkında bilgiye sahip iki kaynağa göre, Rusya, petrol devi Rosneft OJSC'nin yüzde 19.5'lik payı için alıcı arıyor ve küresel enerji talebine öncülük eden iki ülke ile ortak bir anlaşmayı tercih edecek. Moskova'daki yetkililer, ülkenin özelleştirme rekorunu kıracak olan bu satıştan en az 700 milyar ruble (11 milyar dolar) elde etmeyi bekliyor.

RUSYA'DA NE DEĞİŞİR?

Asya'nın en büyük üç ekonomisinden ikisini, Exxon Mobil Corp.'tan daha fazla petrol üreten Rosneft'te bir araya getirmek, Putin'in bütçe açıklarını kapatmaya yardımcı olabilir ve aynı zamanda Ukrayna ve Suriye'deki anlaşmazlıkların AB ve Avrupa ile ilişkileri Soğuk Savaş sonrasının en düşük seviyesine indirdiği bu dönemde ülkenin jeopolitik gücünü artırabilir. Bu anlaşma ayrıca, Kırım'ı ilhak etmesi ile birlikte komşu Ukrayna ile artan gerilimden bir yıl önce, 2013 yılında Londra merkezli BP Plc aldığı yüzde 20'lik payın da dengelenmesini sağlayabilir.

ÇİN VE HİNDİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Çin ve Hindistan, dünyanın en büyük enerji ihracatçısı Rusya'daki faaliyetlerini sağlamlaştırabilir bir adım olarak Rosneft satışı ile ilgilendiklerini kamuoyuna duyurdu, ancak her iki taraf da ortak bir anlaşmanın düşünülüp düşünülmediği konusuna açıklık getirmedi. Ancak Cuma günü, Hindistan Petrol Bakanı Dharmendra Pradhan, bu seçeneğin göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

YORUMLAR 1
  • Eginli 7 yıl önce Şikayet Et
    Ruslar çok milliyetçidir ve adam ülkesinde aşırı popüler. Ruslar putin'i harcamaz. Zaten ciddi bir rakibide kalmadı.
    Cevapla