Almanya ve Rusya yakınlaşıyor

Rusya ile Almanya, Kuzey Akım 2 projesi için yakınlaşırken, Avrupa bu proje konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Almanya ve Rusya yakınlaşıyor
Almanya ve Rusya yakınlaşıyor
GİRİŞ 14.06.2016 11:15 GÜNCELLEME 14.06.2016 11:49
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıması planlanan Kuzey Akım-2 Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Almanya ve Rusya'yı yakınlaştırdığını belirterek, "Almanya projeyi ticari açıdan destekliyor." dedi.

'RUSYA'NIN AMACI SİYASİ'

Özdemir, Kuzey Akım-2 projesine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

AB enerji müktesebatının Kuzey Akım-2'ye uygulanıp uygulanamayacağı konusunda farklı görüşler olduğunu ifade eden Özdemir, "Proje ticari olmaktan ziyade Rusya'nın siyasi amaçları için tasarlanmış. İnşa edilmesi konusunda AB üyesi ülkeler arasında siyasi ihtilaf var." diye konuştu.

'RUSLAR UKRAYNA'YI YUTACAK'

Özdemir, projenin faaliyete geçirilmesinde temel sorunun ülkeler arasındaki çıkar farklılıkları olduğuna işaret ederek, "Almanya projeyi ticari açıdan destekliyor. Siyasi olarak ise Rusya’nın geliştirdiği bir proje. Kuzey Akım-2 inşa edilirse, 2019 sonu itibariyle Ukrayna transit hedefinden kurtulacak ve Ruslar Ukrayna’yı yutacak." görüşünü dile getirdi.

'AB TÜRKİYE'Yİ GÖZDEN ÇIKARABİLİR'

AB içinde projeye karşı sert tepkiler olduğuna dikkati çeken Özdemir, Almanya ve Rusya'nın proje vasıtasıyla yakınlaştığını vurguladı.

Özdemir, Ukrayna'nın bütünlüğünün umursanmadığını belirterek, Doğu ve Batı Avrupa'nın enerji, ekonomi ve siyasi gelişmeler açısından ikiye bölündüğünü kaydetti.

Projeyle birlikte AB'nin, Türkiye'yi de gözden çıkarabileceğini savunan Özdemir, "Türkiye, Doğu Avrupa ülkeleriyle birlikte projenin faaliyete geçmemesi için çaba göstermeli." dedi.

ALMANLAR NEDEN YAKLAŞIYOR?

Orta Asya Kafkasya Enstitüsü Uzmanı Gareth Jenkins de Kuzey Akım'ın şimdiye kadar tartışmalı bir konu olduğunu ve projeye ilişkin tereddütlerin son günlerde giderek arttığını belirtti.

Projeye, AB içindeki kurumlardan daha çok, üye ülkelerin karşı olduğuna dikkati çeken Jenkins, "Almanya projede ekonomik olarak kazanacaklarının, politik olarak kaybedeceklerinden daha fazla olduğuna inanıyor, ama diğer üyelerden bazıları, özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri bu projeye aynı şekilde yaklaşmıyor." diye konuştu.

'KÜÇÜK ÜLKELERİ GÖZARDI EDİYOR'

Rusya'nın Kırım'ı ilhakı sonrası Ukrayna'da yaşananların üye ülkelerin şüphelerini artırdığını belirten Jenkins, şunları kaydetti:

"Almanya'nın liderliğinde yürütülen AB politikaları da bu ülkelerin rahatlamasını sağlamıyor. Çünkü Almanya AB adına kararlar alırken, küçük üyeleri göz ardı ediyor. Doğu Avrupa'da da büyük tereddütler söz konusu. Kuzey Akım aracılığıyla daha fazla gazın gönderilmesi onları savunmasız bırakacak. Buna ek olarak Rusya eğer Ortadoğu ve Ukrayna'daki kendinden emin politikalarını sürdürmeye devam ederse bu da tereddütle karşılanacaktır."

Rusya’dan Almanya’ya, Baltık Denizi altından iki ayrı boru hattıyla 55 milyar metreküp gazın taşınacağı projenin anlaşması geçen yıl eylül ayında imzalanmıştı.

YORUMLAR 27
  • mustafa laz 7 yıl önce Şikayet Et
    tehdit unsuru olarak kullanır Ruslar
    Cevapla
  • Ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Coook dikkatli olmak lazim. Su anda 3. Dunya savasinin temelleri atılıyor. Oyuna gelmeyelim. 1000 dusunup bir hareket edelim
    Cevapla
  • ahmet yılmaz 7 yıl önce Şikayet Et
    hiç önemli değil burakın türkiyeyi gözden çıkarsınlar bizde gazı diğer islam ülkelerinden almalıyız rustan dost olmaz almandan hiç olmaz
    Cevapla
  • gurbetci 7 yıl önce Şikayet Et
    ABD göreve.
    Cevapla
  • mert 7 yıl önce Şikayet Et
    Rusya almanyaya savas ucaklari gönderse Berline Teslim olun diye hemen beyaz bayragi cekerler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle