Rusya sermayesini vuracak hamle!

ABD Merkezi Bankası Fed'in önümüzdeki ay faiz artışına gitmesinin, Rusya’da sermaye çıkışı riski yaratacağı belirtiliyor.

Rusya sermayesini vuracak hamle!
Rusya sermayesini vuracak hamle!
GİRİŞ 31.05.2016 11:41 GÜNCELLEME 31.05.2016 11:50

Rusya Merkez Bankası'na bağlı Araştırma ve Tahmin Dairesi tarafından hazırlanan "Eğilimler Neye İşaret Ediyor" adlı rapora göre, Fed'in haziran ayında faiz artışına gitmesi halinde, Rusya'da sermaye çıkışı riski yaşanacak.

Rapora göre, Amerikan ekonomisindeki toparlanmaya dair sinyaller ve Çin başta olma üzere bazı ülkelerdeki ekonomilerin daha istikrarlı bir konuma gelmesi nedeniyle, Fed'in haziran ayı toplantısında faiz arttırma ihtimali tekrar gündeme geldi.

RUSYA'DA YENİ BİR SERMAYE ÇIKIŞI RİSKİ YARATACAK

Fed'in faiz arttırma ihtimalinin, Rusya'da yeni bir sermaye çıkışı riski yarattığının belirtildiği raporda, ABD'deki enflasyon oranı ve diğer olumlu makroekonomik veriler nedeniyle Fed'in haziran ayında faiz artışına gitme ihtimalinin ise "yüksek" olduğu vurgulandı.

Öte yandan, Rus ekonomisinin önümüzdeki aylarda muhafazakar bir büyüme sürecine girebileceğinin belirtildiği raporda, "Rus ekonomisi içinde bulunduğu resesyonun en dip noktasını geçmiş durumda ve yeni dış şoklar yaşanmadığı sürece, yavaş da olsa tekrar büyüme sürecine girme ihtimali çok yüksek" ifadelerine yer verildi.

Raporda, petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmemesi halinde ise Rus rublesindeki güçlenme ihtimalinin düşük olduğu belirtilirken, petrol piyasalarındaki belirsizliğin ise önümüzdeki aylarda da devam etmesinin beklendiği ifade edildi.

Rusya Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz haftalarda yapılan açıklamada, Rusya'da sermaye çıkışının bu yılın ocak-nisan döneminde 12,8 milyar dolar olduğu bildirilmişti.