Rusya çırpınıyor! İşte yeni hamlesi

Rusya'nın kemer sıkma hamlesi, ülkedeki uzmanlar tarafından olumsuz karşılandı.

Rusya çırpınıyor! İşte yeni hamlesi
Rusya çırpınıyor! İşte yeni hamlesi
GİRİŞ 16.05.2016 12:33 GÜNCELLEME 16.05.2016 12:33
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Rus hükümeti, maaşlarda kısıntı yaparak kamu ve özel sektörde yatırımları arttırmayı hedeflerken, uzmanlar böyle bir hamlenin, krizin devam ettiği ülke ekonomisine faydadan çok zararı olabileceğini belirtiyor.

YOKSULLUĞU ARTTIRABİLECEK BİR UYGULAMA

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığının geçen haftalarda hükümete sunduğu teklife göre, bu yıldan itibaren 2019’a kadar maaşlarda kısıntı yapılarak, 2019 yılı sonunda yüzde 4,5’lik Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesi amaçlanıyor.

Halkın reel ücretlerinin bu yıl yüzde 2,8, önümüzdeki yıl da yüzde 0,3 azaltılması, emekli maaşlarının ise bu yıl yüzde 4,8, 2017’de yüzde 2 düşürülmesi planlanıyor.

Teklifin uygulanması halinde ülkedeki yoksulluk oranının bu yıl yüzde 13,7’ye çıkacağı, 2018’de yüzde 13,9’la en yüksek seviyesine ulaşacağı öngörülüyor.

'CİDDİ MUHALEFET OLUR'

Rus devletine bağlı Ulusal Ekonomi Başkanlık Akademisi Ekonomi Profesörü Konstantin Korişçenko, ülkedeki mevcut ekonomik kriz göz önüne alındığında, böyle bir adımın mantıklı ve anlaşılır bir politika modeli olduğunu, ancak Rusya’da eylül ayında yapılacak parlamento seçimlerinde, bu hamlenin çok ciddi bir muhalefetle karşılaşacağını söyledi.

'DOĞRU DEĞİL'

Moskova'daki Ekonomi Yüksek Okulundan Doç. Dr. Anton Tabakh da halkın gelirlerini kısmanın doğru ve güvenilir bir strateji olmadığını vurguladı.

Tabakh, maaş kesintisine yönelik teklifin, kamu sektöründeki maaşlara endekslenmesine ve emekli maaşlarının düşürülmesine ilişkin bir tartışma kapsamında yapıldığını belirterek, "Nakit sıkıntısı var diye kesintiye gitmek bir şey, büyümeyi yakalamak için kesintiye gitmek ise başka bir şey." ifadelerini kullandı.

'AMAÇ YATIRIMI ARTTIRMAK'

Moskova Yeni Ekonomi Üniversitesi Finans Bölümü Öğretim Üyesi Oleg Şibanov, Rus hükümetinin, maaşlarda kısıntı yaparak kar oranlarını, böylece yatırım miktarını arttırmak istediğini anlattı.

Yatırımı arttırmak için maaşlarda kesintiye gidilmesi halinde tüketimin zarar göreceğinin altını çizen Şibanov, sosyal stresin de artacağını ve politik açıdan bu stratejinin çok rahat bir ortam getirmeyeceğini savundu.

YORUMLAR 2
  • Krall71 7 yıl önce Şikayet Et
    Beter olsun allahın kutup ayıları.
    Cevapla
  • hayy 7 yıl önce Şikayet Et
    Boş teneke Putin tan tun, ekonominin kapı kolunu da eline almak üzere. Kriziniz, ateşiniz bol olsun katiller.
    Cevapla