9 milyar dolar kül oldu! Suriyeliler el uzattı

Kanada'da devam eden yangının maliyetinin 9 milyar doları bulacağı tahmin edildi.

9 milyar dolar kül oldu! Suriyeliler el uzattı
9 milyar dolar kül oldu! Suriyeliler el uzattı
GİRİŞ 11.05.2016 11:31 GÜNCELLEME 11.05.2016 15:43

Bank of Montreal analisti MacKinnon, Kanada`da devam eden yangının maliyetinin 9 milyar doları bulacağını tahmin etti. Bölgeye yardım seferberliği başlarken, ülkedeki Suriyeliler de yangın mağdurlarına yardım eli uzattı.

Kanada’nın Alberta eyaletine bağlı Fort McMurray kenti kırsalında başlayan ve iki haftadır kontrol altına alınamayan orman yangını, geride küle çevirdiği ormanlık araziler, ev ve işyerlerinin yanı sıra 9 milyar doları bulan zarar bırakıyor. Akşam'ın haberine göre, Fort McMurray kentinin boşaltılmasına neden olan orman yangını, hava şartlarının da etkisiyle hızla yayılarak 200 bin hektarlık alanı kapladı. Fort McMurray’ın yangından etkilenen bölgesinde şimdiye kadar bin 600 ev ve işyeri yandı.

88 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ 

Faciada zarar gören araç sayısı ise tam olarak bilinmiyor. Alberta Eyalet Başbakanı Rachel Notley’in talimatıyla şimdiye kadar 88 bin kişi bölgeden tahliye edildi. Bölgede petrol tesisleri bulunan Syncrude şirketi de bin 500 personelini tahliye ederek tesislerini kapattı. Yangınla ilgili yapılan ilk geçici hasar tespiti ise Bank of Montreal'den geldi. Banka analistlerinden Tom MacKinnon’un öngörüsüne göre, sadece Fort McMurray kentinin yeniden inşası için 9 milyar dolargerekiyor. MacKinnon’un analizine, enerji, petrol, ormancılık ve inşaat sektörlerindeki zararlar dahil değil. Aynı bankanın ekonomistlerinden Robert Kavcic, buna örnek olarak günlük 500 bin varil ham petrol üretilen bölgede, yangın nedeniyle bunun gerçekleşmediğini gösteriyor. Uzmanlar, gerçek zararın ancak yangından sonra ortaya çıkabileceğini belirtiyor. 

PETROL 50 $'A ÇIKABİLİR

Hollandalı Enerji Risk Danışmanlık Firması VEROCY'nin ortağı Cyril Widdershoven, "Petrol arzındaki düşüş ve uzun vadede yangın sebebiyle petrol üretiminin durma ihtimali, fiyatları 50 dolara kolayca çıkarabilir" dedi. Widdershoven, Kanada’da üretimin azalmasının OPEC ve Rusya gibi büyük petrol üreticisi ülkeler için ise olumlu etkiler doğurabileceğini vurguladı.

YARDIM SIRASI MÜLTECİLERDE

Yangından etkilenen Kanadalılara beklenmedik bir yardım eli uzandı. Bölgeden kaçan yangın mağdurları Suriyeli mültecilerin de bulunduğu Clagary şehrine sığındı. Şehirde bulunan iki mülteci, Naser Nader ve Rita Khanchet, Facebook’ta aslında mültecilere destek için kurulan bir grupta bu sefer de yangından kaçanlara destek için bir kampanya başlattı. Naser Nader kampanyayla ilgili yaptığı açıklamada Kanada halkının zor zamanlarında kendilerine kucak açtığını ve şimdi yardım sırasının kendilerinde olduğunu belirtti. Nader ve Khanchet’in "Elimizdekiler az da olsa paylaşalım" çağrısına Suriyeli mülteciler bağışta bulunarak destek verdi.